Резитба на младите фиданки не се учи по книга


Резитба на младите фиданки не се учи по книга
Снимка: Български фермер
10 Март 2017, Петък


На следващата зима отстранете само по едно конкуриращо водача клонче, казва ст.н.с. д.н. Димитър Дяков



Автор: Диана Славчева

В редакцията на вестника се получи писмо от нашия читател Михо Бърджиков от Бургас, в което ни пише: „Много се радвам, че във в. „Десант” има страница за земеделските и овощарските дейности. По този повод ви предлагам да застъпите темата за резитбата на овощните дървета”.

Нашият читател ни препоръчва да се обърнем към Димитър Дянков, за който знае, че е добър специалист в тази област. Г-н Дянков е старши научен сътрудник и доктор на науките, чиято дисертация е посветена именно на резитбата.

Като дългогодишен учен в Опитната станция в Поморие той дълги години е разработвал тази тема. Днес има частна фирма, която се занимава с производство на посадъчен материал и агрономически консултации и е първият, който открива специализиран магазин в Бургас.

Новозасадено дръвче, съкратено на височина 80 см. (1) и резитбата му на втората година


- Господин Дянков, настъпва времето за зимната резитба на овошните видове. Какви са най-общо съвременните тенденции по отношение на тази дейност?


- Резитбата е специфично мероприятие, което трудно се учи по книга. То трябва да се демонстрира, за да се усвои добре. В работата си съм имал много случаи на хора, напълно неграмотни, които са станали майстори в резитбата, само като са наблюдавали как става това.

И тъй като съм специалист най-вече във формирането на ябълковите и крушовите дървета, ще си позволя да дам съвети предимно за тях. Ще кажа, че на този етап за ябълковите и крушови насаждения най-ефективна и продуктивна се оказва вретеновидната система за формиране и резитба.

- В последните дни много любители –овощари си засаждат нови фиданки в градините и трябва да знаят как да започнат още отсега оформянето на бъдещите си дръвчета.

- Характерното за повечето фиданки е, че те излизат от разсадника без разклонения, наречени предивременни клончета. За да се улесни и ускори тяхното формиране, след засаждането на постоянно място при повечето сортове те трябва да се съкратят на височина 80-85 см. Така ще се получи най-подходящото обрастване с клончета в основата на короната.

През първата година на вегетацията ще се образуват множество такива клончета, като от тях трябва да се изберат 3-4 с дължина 40-50 см и с ъгъл на отклонение около 45 градуса, които трябва да са разположени правилно в пространството. От тях ще се оформят бъдещите полускелетни рамена. Обикновено от всяко растение при следващата зимна резитба се отстранява само по едно, в редки случаи  - по две конкуриращи водача клончета.

- Толкова ли е важно след засаждането дръвчето да се съкрати точно на височина 80-85 см?

- Да, защото при по-ниското съкращаване израстват малък брой клонки, които иначе са правилно разположени пространствено по централната ос на растението, но са с много остър ъгъл на отклонение. Ако те се оставят за полускелетни рамена, още на следващата година по тях се образува много плодова маса и това може да причини отцепването им от водача или огъването им под тежестта на плодовете.

При по-високо съкращаване над препоръчаната височина пък, близо до мястото на отреза се образуват 3-4 силнорастящи равностойни на водача клончета, които не може да се използват при формирането, тъй като не попадат в зоната за изграждане на полускелетни рамена. Ако все пак бъдат използвани за рамена, се стига до израстването на по-висока корона, като в основата на дървото остава неизползвано празно пространство.

Двугодишна ябълкова фиданка преди резитбата (1) и същата ябълка след резитбата, от страничните клонки са оставени само четири полускелетни рамена, като дължината им е съкратена с 1/3, а връхната пъпка на основната ос е запазена (2)

- Да приемем, че всичко при засаждането е направено както трябва, какво следва да се направи през следващата година?


- Ако развитието на дръвчето през първата вегетация е нормално, резитбата на втората година ще е много облекчена. Широко разпространената едно време практика да се съкращава водача, за да се предизвика разклоняване, вече не се прилага, защото иначе израстват много силни клончета с по-остър ъгъл на отклонение и не се постига желаното равномерно гарниране на централната ос с обрастващи клончета. А ако връхната пъпка се запази, рядко се стига до израстването на силни конкуренти на водача.

Може да се приложи и ежегодно подменяне на водача с клонче - кокурент, при което ще се получи начупена зигзагообразна ос на стъблото, което ще намали опасността от изнасянето на силния растеж към върха на дръвчето.

Слабата резитба през втората година, при която от всяко дръвче се премахват по 1-2 клончета, ускорява залагането на плодни пъпки. И за резитбата през третата година също се цели да се отстрани по-малко дървесина, което подпомага по-бързо да се оформи короната. Налага се да се премахнат само най-силните, изправено растящи клончета.

Това са най-общо правилата за резитбата през първите две години след засаждането на фиданката. И пак искам да повторя, че е най-добре всичко това да се демонстрира нагледно, за да стане максимално ясно. В нашия магазин, който се намира в близост до последната спирка на автобус 211 в „Изгрев” (до бл. 33), сме готови да помогнем нагледно със съвети на всеки, който проявява интерес към това сериозно мероприятие.


В категории: Новини , Съвети за земеделието , Земеделие и скотовъдство

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Поли Василева
10.03.2017 18:43:32
2
3
Бяхте изчерпателен и много навреме полезен! Благодаря Ви
1
Ивайло Живанкин
10.03.2017 13:13:35
3
3
Що .....тоя къде пише да се не е родил научен нали все отнякъде по малко се и по
прочете
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки