На крачка от диктатурата


На крачка от диктатурата
Председателката на ОбС в Бургас Снежина Маджарова не успя да прескочи неправителствените организации и омбудсмана в стремежа си, всъщност, да изгони единствената независима електронна медия в страната – СКАТ ТВ, която излъчва сесиите директно.Засега. Вп
13 Ноември 2009, Петък


Защото не се говори за задълженията на общинските съветници към избирателя, а само за права и заплащане

Автор: Даниела Божинова

Даниела Божинова

Авторът е председател на Българско сдружение
за насърчаване на гражданската инициатива – организация с 10-годишна история и ръководител на наскоро приключилия проект за граждански мониторинг на Общинския съвет, заглавието е на редакцията


Общински съветници на ГЕРБ в Бургас  опитаха да прокарат промени в Правилника на Общинския съвет в ущърб на правото на изказване на гражданите  и публичността на заседанията. В името на по-голямата ефективност на местния парламент.
Ефективността е похвално нещо, но не бива да забравяме, че диктатурите са най-ефективни.А ние сме на крачка от диктатурата.
В името на ефективността, на последното редовно заседание на ОбС, с процедурен трик бяха елиминирани от участие гражданите, записали се за изказване по промените. Естествено ние се готвехме да възразим. Предложените промени бяха оттеглени. Засега. Без гаранции, обаче, че това отлагане няма отново да се използва от ръководството на ОбС в лицето на председателя Снежина маджарова като средство за затваряне на устата на неудобни граждани или недопускане на нежелани изказвания. А те лесно могат да се предвидят, тъй като желаещият да се изкаже е длъжен да се запише 3 дни предварително по определена точка от дневния ред. За превенция на такава “употреба” на процедурата Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива – Бургас входира официално предложение до Общинския съвет за допълнение на чл. 39 от Правилника, чийто текст считаме, че следва да гласи (промените са с курсив):
Чл. 39. (1) По процедурни въпроси думата се дава веднага, освен ако има направени искания за реплика, дуплика или за обяснение на отрицателен вот или изказвания на граждани, заявени по реда на чл.38 (7), отнасящи се до съответната точка от дневния ред.
Заедно с това предлагаме общо десет допълнения към Правилника. Някои от тях предвиждат ясно регламентиране на сроковете за оповестяване на графика и дневния ред на заседанията включително на комисиите, тъй като, ако няма навременна и достатъчна информация, гражданското участие остава само едно фиктивно право.
Изискваме също да се публикува информация за оспорени от съда или областния управител решения.
В настоящия текст на Правилника не се говори нищо за задължения на общинските съветници по отношение на избирателите, а само за права и заплащане. Ние предлагаме да се включат допълнително текстове, които да подчертаят задължението на общинския съветник да поддържа връзка с избирателите съгласно Закона за местното самоуправление, да се задължат съветниците да публикуват актуална информация за контакт с гражданите, както и информация за приемни – самостоятелни или по политически групи.
Предложенията за промени в Правилника на ОбС са подкрепени от няколко неправителствени организации и обществения посредник на Бургас Таньо Атанасов.
Правилникът на местния парламент наистина има нужда от промени, но не в посока на ограничаване на права. По-скоро е необходимо тяхното гарантиране.


В категории: Коментари

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
Баба Яга
15.11.2009 00:52:45
0
0
Марш от тук, момче, отивай да си пиеш хапчетата. Ама редовно. Да не те погна с метлата. Решило и то да изкаже, ма само то си знае какво е писало.
3
СКАТ
14.11.2009 20:20:42
0
0
Тв СКАТ Е ЕДНА ДОЛНА И ГНУСНА ПРОПАГАНДА ОБСЛУЖВАЩА ЛИЧНИ ИНТЕРЕСИ ТАМ ЛИПСВА ВСЯКАКВА ОБЕКТИВНОСТ !Това е една грешна националистическа организация скат и атака политика и пропаганда както и вестник десант!
2
нпо
13.11.2009 21:52:52
0
0

Божинова, познавам те като истински борец за граждански права.
Защо позволяваш на СКАТ да те дискредитират. Досега печелеше битки и сега ще печелиш, защото си пич. Но съюзниците ти само ще те изплозват и после ще те захвърлят.
Спомни си пресконференциите и други събития, с които популяризираше дейностата си. Къде бяха СКАТ тогава. Сега наготово ще се отъркат в твоя авторитет.
Желая ти успех!
1
Старият войн
13.11.2009 16:05:22
0
0
Тази женичка взе,че си повярва - взема се на сериозно.Абе душо,тебе и с "чоп" не те избраха,някой се отказа,че ти да седнеш на ...белия кон.Снежкеее,Снежке,щеше да бъдеш доста смешна в напъните си,ако не беше жалка.Как беше -"пази Боже сляпо да прогледне".
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки