Особеностите на българския лов... на гъби


Особеностите на българския лов... на гъби
Петър Кондов много обича да се хвали с постиженията на горските стражари, докато управлява нарушения в неговия лес няма - Снимки Николай Недев
09 Ноември 2009, Понеделник


След кмета на Созопол Панайот Рейзи, с „кошница“ в гората беше спипан и шефът на Общински гори – Приморско Петър Кондов

Автор: Севдалина Пенева

Двама заклети гъбари нагазиха смело гората и тръгнаха през седмицата на лов за „печурки“. Един след друг и с различни тайфи, кметът на Созопол Панайот Рейзи и шефът на Общински гори в Приморско Петър Кондов приключиха разходките си в ареста.

Единият случайно брал гъби до трупа на прясно отстреляна бременна кошута, вторият опитал да събира в кошница... 50 незаконно отсечени дървета.

Срамният екшън с кмета на 1 ноември, естествено затъмни гъбарските подвизи на неизвестния Кондов, регистрирани още на 27 октомври, но запазени в тайна от медиите. На Рейзи обаче май ще му се размине, докато горският шеф ще си ходи.

Макар, че винаги успява да съчетае облеклото с вида на обувките, Рейзи е познавач на марковипитиета, яхти и хубави жени, разбира от лов и политика. Усилено се говори, че враговете му от ГЕРБ са спретнали от компромата, за да няма очи да се кандидатира за втори мандат. Публична тайна е омрозота между него и съгражданина му спецченгето константин Гребенаров, който сега е губернатор

Панайот Рейзи бе спипан в местността „Козарка“ в Държавно дивечовъдно стопанство „Ропотамо“ в ранния следобед в неделя, в компанията на полицай Радостин Щерионов от РПУ Созопол, бизнесменът Георги Стоев от Веселие, Антон Вълков и още двама мъже, единият от които нает като шофьор, а вторият - като викач.

По първоначална информация групата била следена, тъй като се знаело, че от доста време бракониерства в горите на Приморско и Малко Търново. Затова и горските стражари се озовали на точното място минути след първите изстрели. На метри от джипа, с който се предвижвали ловците, е намерена и убитата сърна.

Трима от нарушителите избягали, но останалите – задържани и откарани в РПУ Приморско. Сред тях бе и Рейзи, облечен с камуфлажни дрехи и препасан с ловен автомат „Браунинг“ - изваден от калъфа и сглобен, готов за стрелба. До вечерта и останалите от дружинката бяха прибрани в участъка, където прекараха цялата нощ. Докато те даваха показания пред съдия, адвокатът на Рейзи Богдан Йорданов обясняваше пред журналисти, че клиентът му бил през целия ден в гората за гъби и нямал нищо общо с незаконния лов.

В понеделник след лова в резерват "Ропотамо", шефът на Районното управление на горите в Бургас Румен Желев (вляво) и шефът на горската охрана Недко Недев се похвалиха с непоклатимостта си  да разкриват нарушителите, но спестиха екшъна по залагането на колегата си Петър Кондов, състоял се няколко дни по-рано.

24 часа след акцията срещу нито един от бракониерите нямаше повдигнато обвинение. До редакционното приключване на броя все още не бяха готови и резултатите от натривките на общо петте конфискувани ловни пушки, за да се установи със сигурност от коя е стреляно по животното. Панайот Рейзи беше пуснат от ареста точно 19,30 часа на 2 ноември. На следващия ден, във вторник, той бе на работното си място в кметството, сякаш нищо не се е случвало.

„Кметът отказва да дава изявления, тази тема вече не е актуална, търсете си други теми за дописки“, обясниха от пресцентъра на община Созопол. На 4 ноември, в сряда обаче, от там подхвърлиха поредната версия, която най-вероятно ще се окаже и последна.

В неделя по сърната всъщност е стрелял викачът от Веселие Георги Георгиев на 60 години. Човечецът бил сам в гората, а Рейзи и компания – на друго място. Георги ги открил и им казал да търсят ранената кошута. После всички се качили на джипа и тъкмо я открили (вече издъхнала), ги нападнали горските стражари.

Възрастният викач е направил пълни признания и доброволно се е превърнал в изкупителна жертва, научи „Десант“. Най-вероятно след показанията му досъдебното производство ще бъде прекратено, Георгиев ще отнесе голямото наказание от затвор до една година, а останалите участници в злополучния гъбарски уикенд ще се разминат с леки административни наказателни мерки.

Не толкова щастлива ще се окаже развръзката за горския шеф Петър Кондов, хванат да краде дървесина в местността „Поповите камъни“ в близост до вилната зона на Приморско „Узунджата“. Случаят с него пък хвърля светлина как години наред служебни лица „работиха“ като бракониери и помагаха на горската мафия.

Във вторник миналата седмица патрул на горската стража към държавно лесничейство „Ропотамо“ засякъл служебната „Нива“ на директора на Общински гори в Приморско Кондов да се изнизва от горите на Узунджата в късния следобед. На метри от него се движил камион ЗИЛ 131, натоварен с 10 кубика сухи немаркирани и прясно нарязани трупи.

Нивата профучала покрай стражарите, без да спре, но товарният автомобил не успял да се измъкне. Зад волана бил Валентин Танев от Приморско. Силно смутен от проверката, той започнал да обяснява, че всички документи за позволително за сеч и за износ на дървесина били у Петър Кондов в предната кола. За да потвърди информацията, се обадил пред униформените на мобилния телефон на шефа.

Десет минути по-късно началникът на общинските гори се върнал, като представил „позволително за извоз“ на негово име (по закон горските имат право на 10 кубика дървесина годишно, но предварително маркирана) и заявил, че дървата са си за него. Оказало се обаче, че документът бил нашарен с разкривен почерк и с различни химикали, както и с подправена дата от 26 на 27 ноември.

Два часа по-късно, вече в полицията, Танев си признал, че това му е вторият курс за деня. Кондов го придружавал като пилотна кола, готов в случай на необходимост да покаже разрешителните документи.

Първият товар от други 10 кубика дърва били открити в двора на местен човек в Приморско, известен в града като Иван Бизнеса. В хода на разследването се установило, че той бил наеман от Кондов като секач и друг път. Притиснат, Бизнеса показал на полицаите мястото, от което бракониерите изнесли трупите. Само на 27 октомври там били отсечени 50 дървета в пълно нарушение на закона.

По случая е образувано досъдебно производство, потвърди в сряда, 4 ноември, районният прокурор на Царево Кънчо Крумов. „Първо искам да се запозная с материалите по дознанието и ако Кондов действително е замесен в незаконна сеч, той ще бъде уволнен“ заяви кметът на Приморско Лиляна Димова.


В категории: Новини , Политика , Общини

7
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
7
Тропси
11.11.2009 11:31:00
0
0
Така са те, пиарите, по-далеч от общината си (опс, носа си) не виждат.
6
До apolonia
11.11.2009 05:50:41
0
0
муцка, ти май не следиш кой е от атака, кой не ....[magician]
5
Линка Ч.
10.11.2009 07:18:36
0
0
Много моля, когато става дума за любов да се пита първо мен! Всичко е от любов,най-вече лова на лопатари.На последния рогата му тежаха 6 кг, внушителна гледка!
4
Големият катинар
10.11.2009 06:46:41
0
0
До Малкия катинар. "Дедето" е много симпатичен израз.
Ех, тези журналистки. Ще изкарат една любовна афера с някой от Северна България и после- дамгосани за цял живот.

До аполония. Солта на един убав материал е лъжата. Този е много убав.
3
Горския Дух
09.11.2009 20:01:37
0
0
Не бееее,тая лъже,че съм крал дърва.Те си бяха мои,ма как на един курс да извозя цялата гора.Затова се върнах няколко пъти.Но все по 10 кубика съм вадил,разбра ли лъжкиня такава.
2
Малкия Катинар
09.11.2009 16:55:22
0
0
То тука бъка от лъжи ама натворени от Панайот Рейзи и компания.Дано поне са платили на дедето подобаващо да го отнесе и да си трайка.
А на тоя софист долу ще му кажа че щом има рибки значи то със сигурност е педераст!
1
apolonia
09.11.2009 16:23:31
0
0
Ако има поне една лъжа в тази статия, то със сигурност всичко останало е манипулирано.
Двете с г-жа Пенева знаем, че има една лъжа.
Малко истина, много лъжи и интересно четиво, като за атакисти.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки