Истината за „Силистар“


Истината за „Силистар“
Марин Маринов
08 Септември 2009, Вторник


Защитената от „Натура 2000“ местност Силистар край граничното село Резово не е частна собственост, а постройките в нея, както и едноименния къмпинг са незаконни.

Автор: Севдалина Пенева

Както междувпрочем и бариерата към плажа, на която всеки преминаващ автомобил оставя по 4 лева такса. Това установи репортерска проверка на „Десант“. И още – пясъчнача ивица на последното незастроено с огромни хотели райско кътче е стопанисвана от фирма „Виа рационис” ООД, която обаче няма отношение към незаконно прибираните левчета.
Повод наш екип да провери на място как стоят нещата, бе читателско писмо на семейство летовници, възмутени от нередностите в Силистар, както и последвалото право на отговор от Марин Маринов, един от съдружниците във „Виа рационис” и преподавател по икономика в УНСС.
Вече няколко сезона се опитваме да се разграничим от къмпинга и от бариерата, но хората продължават да ни приемат като едно цяло, обясни Маринов. Предмет на концесията е единствено пясъкът между скалите и моста над едноименната река, добави той.
„Собственици“ на импровизирания паркинг и палатковия лагер били тъстът на Йордан Цонев Георги Якимов и аверът му Георги Антонов от Царево. В съдружие с още един доверен човек на депутата от ДПС – Владо, тримата въртели необезпокоявано от държавните и данъчните власти нелегитимен бизнес. За да са сигурни, че колите ще минат през бариерата, групичката пуснала багер да изрови старите горски пътища, които също водели до плажа. Само за две лета няколко терена в защитената местност пък били предоставени под наем на търговци от Сливен и Синеморец, които разпънали там сергии и павилиони за пици, дюнери и няколко долнопробни кръчми. „Разрешителните“ за работа ги давал Георги Якимов, който прибирал и парите за наема, потвърдиха търговците.

Бариерата на Силистар е обект на журналистически писания от 2006 година. Данъчните обаче си затварят очите всеки път, когато минават покрай мъжа с билетите от 4 лева, за да стигнат до единственото законно заведение на плажа


Якимов им обещавал, че докато зет му Цонев е на власт и се ползва с протекциите на Ахмед Доган, никой с пръст нямало да ги пипне. Действително, в началото на сезона, малко преди парламентарните избори, данъчни инспектори влезли на проверка в единственото заведение на плажа, стопанисвано от „Виа рационис“. От Инспекцията по труда пък искали да видят трудовите договори на персонала и на спасителите на плажа. Останалите кръчми и паркинга обаче държавните служители прескочили.  
Всъщност, какъв е статутът на земята на „Силистар“, какво е съотношението между държавна, частна и държавен горски фонд и кой реално държи правата върху защитената мастност, надяваме се официален отговор да даде кметът на община Царево Петко Арнаудов.


Право на отговор

До редакцията на вестник „Десант“
До многобройните почитатели на морски плаж „Силистар“

Уважаеми дами и господа,

Морски плаж „Силистар” бе обект на коментари в поредица от публикации във Вашия многоуважаван вестник и в другите средства за масова информация.
За най-голямо съжаление у многобройните почитатели и посетители на плажа съществуват неверните представи и по повод собствеността върху плажната ивица и подстъпите към нея, и спрямо различните юридически и физически лица, осъществяващи дейност на тази територия.
Като упълномощен представител на фирмата концесионер - „Виа рационис” ООД искам да внесем яснота по тези въпроси.
    Въз основа на решение на Министерския съвет на Република България N: 341/14.06.2000 г.„Виа рационис” ООД е определена за концесионер на крайбрежна плажна ивица на морски плаж „Силистар”. Плажната ивица е изключителна държавна собственост. За информация на посетителите това е само зоната, разположена между десния бряг на река „Силистар” и морето.
    Терените, разположени на подходите към плажа са с различна форма на собственост.. Доколкото ни е известно по-голяма част от тях са частна собственост, но някои от имотите са държавна и общинска собственост, а също и държавен горски фонд.
Търговската дейност в тези имоти се осъществява от юридически и физически лица, нямащи нищо общо с концесионера.
Правим тези уточнения само, за да ориентираме точно както почитателите на морски плаж „Силистар” - на чистата и запазената природа, а така също и представителите на средствата за осведомяване и на компетентните държавни и общински органи и институции.

Бургас 1 септември 2009 г.
Марин Маринов /упълномощен представител на „Виа рационис” ООД/



В категории: Анализи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки