За Васил Левски: в САЩ и в България


За Васил Левски:  в САЩ и в България
10 Юли 2009, Петък


Уважаеми читателю, „Десант“ открива нова рубрика за малкото останали почитатели на печтаното и подвързано слово. Ще се опитаме всяка седмица да ти представяме по една нова книга, която си струва да имаш в личната библиотека, ако наричаш себе си българин и патриот.
На 18 юли, събота, се навършват 172 години от рождението на Апостола. В храма „Св.Св.Кирил и Методий“ в Бургас, от 9 часа ще бъде отслужена панихида в памет на великия българин. В 21.00 часа на лятна сцена „Охлюва” ще бъде прожектиран безплатен филм, с който ще приключат едноседмичните мероприятия на общината по повод светлата дата.


Автор: Диана Славчева

В новата книга на издателство “Парадигма” –  “Живият архив на Васил Левски и създаването на един национален герой”, авторката Мария Тодорова е фокусирала своя поглед към фигурата на Апостола на свободата. В началото на година тя бе публикувана в САЩ под англоезичното заглавие “Bones of contention: the living archive of Vasil Levski the making of Bulgaria’s national hero”. Българският й вариант е подготвен от Димана Илиева и може да се намери във всяка уважаваща себе си книжарница.
Книгата започва и завършва с два дебата, разглеждането, на които оформя своеобразната й рамка. Първият, е актуалният през 80-те години спор за костите на Левски и погребването му в църквата „Св. Петка Самарджийска”, който Николай Хайтов води с археолози и историци, а вторият е огласеният през последното десетиление въпрос за канонизирането на “дякон Игнатий Васил Левски”, при чието представяне авторката анализира причините за двойнствената оценка за героя.
Събирайки между страниците си разнородни проблеми, обединени от личността на националния герой на България и безпристрастното вглеждане и анализиране на дебатите, което авторката с професионализъм прави, изданието представлява интересен текст за българския читател.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки