Как да се справим с колорадския бръмбар


Как да се справим с колорадския бръмбар
Колорадски бръмбар
25 Май 2019, Събота


Няма да сгрешим, ако кажем, че колорадският бръмбар е най-заклетият враг на картофите. Той може да унищожи до 90 % от картофените растения. Тази досадна буболечка напада и патладжана.




Няма да сгрешим, ако кажем, че колорадският бръмбар е най-заклетият враг на картофите. Той може да унищожи до 90 % от картофените растения. Тази досадна буболечка напада и патладжана.

Всеки земеделски стопанин знае колко е трудно да се избавим от този неприятел. Борбата с него се води по всички фронтове – и с химични средства (към които обаче с времето упоритият бръмбар е станал устойчив и те въобще не му действат), и механично – като събираме на ръка и унищожаваме яйцата и ларвите му.

Теоретично, идеята за пълното му изтребление е почти неосъществима. Тази гадина е много жизнена – тя може да преживее в земята до пет години.

Дори ако успеем да убием 99,9% от всичките буболечки, ще останат живи поне три, и то най-здравите, които отново ще полазят растенията.

С течение на годините, народът е измислил и много екологични начини за борба с вредителя и тук ще се спрем на някои от тях:

- Още през пролетта насипете по земята обелки от лук там, където ще се отглеждат картофи. Техният аромат е неприятен за бръмбара.

- Заедно с картофите, насадете и бобови култури – колорадците бягат от миризмата им.

- Дървесната пепел е старо и изпитано средство против вредителите. Тя може да се насипе в гнездата на картофите още при засаждането им. Вече разлистените картофени стъбла може да се наръсят с пресята пепел в доза 1 кг. на 10 кв.м. Ден-два след такова опрашване загиват не само ларвите на бръмбара, но и повечето възрастни насекоми. В браздите между насажденията също се насипва и заравя пепел. Наторената по този начин почва е гибелна за колорадския нашественик. По време на цъфтежа също е добре да се наръси (най-добре през сито) пепел, като е най-хубаво тази операция да се проведе след дъжд или по роса. Това се повтаря 3-4 пъти през 15 дена.

- Колорадският бръмбар не понася невена. Там, където лехите с картофи са оградени с невен, вредители няма, дори и съседите ви да са пропищели от тях. Насадете невен и в самите междуредия и дори между отделните гнезда.

- Използва се и отвара от люти чушки. За целта 100 г. сухи люти чушлета се варят в 10 л. вода в продължение на 2 часа. В разтвора се добавя сапун и растенията се напръскват.



В категории: Съвети за земеделието

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки