В Бургас младежи и писатели казаха: „Никога повече Холокоста”


В Бургас младежи и писатели казаха: „Никога повече Холокоста”
27 Януари 2022, Четвъртък


Възпоменателната вечер  бе организирана от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”

Автор: Десант

На 26 януари, в  навечерието на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста бургаската писателска общност и млади литературни дарования призоваха да помним миналото, за да не се повтаря злото. Възпоменателната вечер  бе организирана от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”. 

В Дома на писателя в морския град младежи, писатели, общественици и представители на община Бургас се върнаха към най-срамния момент от историята на човечеството, в който, идеология, основана на и идеята за превъзходство на една етническа национална общност над друга, се превръща в геноцид.

Шест  милиона жертви – мирни евреи, от които милион и половина деца,  убити от нацистите по време на Втората световна война не могат да бъдат забравени. Важно е този спомен да се предава на следващите поколения, защото са малко вече живите съвременици на онези жестоки събития, а техният „пълнокръвен” разказ трябва да бъде съхранен.

Без предаването на личната или семейна трагедия в съзнанието на  голяма част от хората 6 милиона жертви може да остане само статистика, каза при откриването на възпоменателната вечер председателят на Център „Алеф” Алберта Алкалай и разказа историята на свои роднини – семейната двойка Дуда и Йосф, които са нямали шанса да останат живи след депортацията  от Дедеагач, днешен Александруполис.

„Проблемът на Холокоста не е само еврейски проблем. Това е проблем на цялото човечество. Геноцидът отнема човешкото от хората и ние можем да му се противопоставим само чрез нашата памет и чрез нашето слово.  Писателите, чрез своите творби поддържат паметта жива, те не  мълчат. Затова Център „Алеф” се насочи именно към призваните на създават литература, когато обяви литературния ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, който само за 8 години прерасна от национален в международен с над 1000 участници”, каза Алберта Алкалай.


Динана Саватева (вдясно) и Алберта Алкалай

Конкурсът се провежда с подкрепата на Община Бургас, която поема ангажимент да съдейства и за следващите негови издания.

„Основните участници в този конкурс са младите хора, които успяват да осъзнаят другото значение на думата човечност и това го прави изключително стойностен.  А тази вечер доказва, че има каузи, които продължават да събират хората”, каза Диана Саватева, заместник кмет по култура, туризъм и спорт в Община Бургас.

Пред присъстващите бе представено и четвъртото издание на сборника с ученически разкази със заглавие „Ще ви разкажа за своя спасител”, събрал номинираните творби от Осмия международен литературен ученически конкурс. Носителката на втора награда – Елица Георгиева, ученичка от ППМГ „Академик Николай Обрешков” – Бургас сподели мотивите, които са я накарали да проучи историята на своята героиня Ана Попстефанова и които продължават да я водят в желанието да участва и в следващото издание на конкурса.

Както и предходните три сборника с творби от конкурса, и „Ще ви разкажа за моя спасител”  е признат от МОН като учебно помагало в часовете по история и литература.

„С вълнение следим развитието на конкурса и творбите на младите автори. Това, че младите хора проучват, творят, разбират необходимостта от съхраняването на спомена за миналото и не остават равнодушни към съдбите на своите герои ни дава надежда, че това зло наистина никога няма да се повтори”, каза Роза Боянова, председател на Сдружение „Бургаска писателска общност”.

За поредна година присъстващите се присъединиха към кампанията на Световния еврейски конгрес и издигнаха призив  „#We Remember” .

Вечерта завърши с прожекция на игрално - документален филм, разказващ историята на еврейската общност във Варшавското гето в годините 1940-1944 година.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки