Нови дървени пластики украсиха странджанското село Ясна поляна


Нови дървени пластики украсиха странджанското село Ясна поляна
01 Август 2019, Четвъртък


Тези дни там приключи поредният симпозиум за скулптура в дърво

Автор: Десант

Китното странджанско село Ясна поляна вече повече от 30 г. е домакин на най-престижния ву нас Симпозиум по скулптура в дърво. Тази година в проявата взеха участие майсторите на длетото Никола Диков, Владимир Мичев, Светлозар Чавдаров, Ивайло Милчев и Николета Иванова.

В продължение на 20 дни скулпторите обменяха опит, емоции и идеи сред прекрасната природа на прочулото се със своята някогашна Толстоиска колония населено място.

Българската Ясна поляна отдавна се е превърнала в художествена галерия на открито. Из селото са пръснати десетки дървопластики, създадени тук през изминалите десетилетия.

Артистичните експерименти, предизвикани от младежки ентусиазъм, както и търсенето на нестандартна гледна точка и собствен почерк обединява авторите от различни региони и поколения. В техните произведения откриваме традиция и модерност, класика и авангард, професионализъм и провокация към въображението.

Според изкуствоведа Марияна Илиева, в работата си „Очакване“ Владимир Мичев е изследвал пластичния потенциал на материала в стремежа си да проникне в същността на предмета. Този експеримент говори достатъчно без да са необходими детайли и описателност.

Светлозар Чавдаров пък насочва търсенията си на границата между фигуративното и абстрактното, където се откроява структуроопределящата роля на линията, в организацията на композиционния градеж на творбата „Десница“.

Разгърнатата в пространството композиция „Пъзел“ на Ивайло Милчев ярко изразява взаимоотношението между позитив – негатив не само като пластичен, но и като концептуален проблем. Чрез повърхностния цвят тази работа получава допълнителна диференциация и визуално обогатяване.

Пластиката „Утро“ на Николета Иванова включва полуабстрактна образност. Съставена от елементи с по-големи и по-малки форми, превъзмогнала съпротивата на материала, внушава деликатни душевни настроения. Чрез своеобразен ритъм на солидната и овладяна структура авторката реализира пластичните си стремежи.

В творбата на Никола Диков „Орнамент” има изразителност и динамика, подчертана материалност на дървото, придаваща сила и здравина.

Със сигурност този пленер постига поставените му цели да обогати екстериорната среда в  Приморско и с. Ясна поляна, да провокира модерен поглед към изкуството на дървопластиката, категорични са критиците.Паралелно със симпозиума, по традиция се проведе и „Детски пленер на изкуствата ‘2019“, в който се включиха над 50 деца от 6-15 годишна възраст. Младите художници се учиха на различни техники. 

В техниката декупаж ги въведе Марина Иванова, която им показа основни техники и децата сами сътвориха красиви предмети.

Рисуване върху платно със зададена тема „Аз“, беше друга от поставените задачи, там участниците трябваше да изразят себе си, посредством художествени материали и боя под ръководството на Мария Кръстева.

Голям интерес предизвика задачата, в която проектите на черга, трябваше да се реализират и след изработката им да бъдат декорирана с конци от вълна, а търсене на орнаменти  на традиционната българска шевица в чергите, не затрудниха децата и те се справиха повече от блестящо.

Друга интересна техника, която Мария Шурелова представи на децата е батик, което представлява рисуване върху плат с боя за тъкан и парафин. Младите художници, трябваше  още да сътворят пейзаж на открито, абстракция, графика и живопис.

Всички творби украсиха градинката пред яснополянското читалище„Лев Н. Толстой 1926″ и я претвориха в изложбена зала на открито, която завладя присъстващите с пъстрите си цветове ги потопи в света на изкуството.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки