Кметът на Велики Преслав: Джамията на мъчениците от 15 юли е провокация срещу България


Кметът на Велики Преслав: Джамията на мъчениците от 15 юли е провокация срещу България
Кметът на Велики Преслав Александър Горчев
02 Ноември 2016, Сряда


Д-р Александър Горчев приема скандалния надпис като пряко вмешателство на Турция в мюсюлманското изповедание у нас, но казва, че няма правомощия да го премахне.

Автор: Севдалина Пенева

„От вас научавам, че джамията в квартал „Кирково“ във Велики Преслав е посветена на поддръжниците на Ердоган в Турция. Ако това е така, а аз нямам причина да се съмнявам в публикацията в Десант, е възмутително. Личното ми мнение, че става дума за пряко вмешателство на южната ни съседка в мюсюлманското изповедание у нас, но нямам никакви правомощия да се противопоставя.“

Това заяви пред Десант кметът на Велики Преслав д-р Александър Горчев. Свързахме се с него, за да коментира скандалния акт на джамийското настоятелство в управлявания от него град.

Както вече писахме, на 19 август във Велики Преслав е била открита „Джамия на мъчениците на демокрацията от 15 юли“. Под „мъченици“ се разбират поддръжниците на турския президент Реджеп Таип Ердоган. 15 юли пък е датата на неуспелия преврат срещу него. 

Скандалният надпис, който възмути стотици българи в интернет. МВР и ДАНС обаче засега мълчат по темата.

Терминологията „мъченици на демокрацията“ е част от официалната пропаганда на властта в Турция. Име по този формат получи и първият мост на Босфора, който стана "Мост на мъчениците от 15 юли".

Припомняме, че преди седмица турските медии съобщиха, че датата 15 юли официално е обявена за национален празник в Турция. 

Информация за откриването на скандалната джамия излезе единствено в последния брой на хартиеното издание на „Десант“, което спря да излиза на вестникарския пазар на 26 август. „Новина“, която не бе отразена в нито една друга медия.

Ако не беше настоятелното ни питане, най-вероятно досега нямаше да има и реакция от страна на местната власт.

„Изграждането на джамията в квартала започна през 2002 г. По документация обектът се води „молитвен дом, кв. Кирково“. Теренът е частен, строителните книжа – редовни, затова нямаше никаква причина да спираме строителството й. Да, съгласен съм, че това е препратка към политиката в Турция. На практика това е провокация срещу България. Но кажете ми какво да сторя. Законът не ми дава правомощия да свалям табели от частни имоти, не мога да тръгна и да се бия с джамийското настоятелство“, каза още Александър Горчев.

Кметът на Велики Преслав разказа, че през последната година е бил свидетел как паричните потоци към джамията изведнъж се засилили и тя била довършена за отрицателно време. Постройката била луксозна, което се набивало на очи.

Предполагам, че тези, които са дали парите, са подсказали и какъв надпис да се сложи на фасадата на сградата. Може и направо да са накарали джамийското настоятелство да се преклони пред „мъчениците от 15 юли“, като условие срещу финансирането, коментира Горчев.

Името, което е част от пропагандния инструментариум на турската държава и свързването на молитвен дом в България с политически процес в Турция, предизвикаха гневни коментари на българи в интернет.

Предстои да видим и дали ще последва реакция от страна на държавата. Защото при подобна явно провокация срещу България би следвало да се самосезират ДАНС и МВР.


В категории: Новини , Разследвания

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
MUNCHO
03.11.2016 09:58:04
3
0
TRJABVA DA SE SAMOSEZIRA I NARODNOTO SABRANIE! I NAI- POSLE DA SE PRIEME EDIN SVESTEN ZAKON
ZA RELIGIOZNITE XRAMOVE! NE MOZE VSEKI DETO MU XRUMNE DA SI STROI I KRASHTAVA ,KAKVOTO SI
ISKA! TOVA I V TURZIJA GO NJAMA! SVOBODATA NE E SVOBODIJA! I DA NE BI ISLJAMA DA E TURSKA RELI
GIJA,TA SA SLOZILI TABELA I NA TURSKI?! I NA VSI4KO OT GORE -NAD BALGARSKIJAT!!! NARODE!!!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки