Наглост! Във Велики Преслав се появи „джамия на мъчениците от 15 юли“


Наглост! Във Велики Преслав се появи „джамия на мъчениците от 15 юли“
01 Ноември 2016, Вторник


Датата 15 юли е обявена за национален празник в Турция. Замисълът на Ердоган е всяка година на този ден да бъде отбелязван с народни веселби неуспелия опит за преврат срещу него. Какво общо има обаче българският град с турските политически интереси?

Автор: Севдалина Пенева

Джамия със странното име „На мъчениците за демокрация от 15 юли“ се появи в квартал „Кирково“ във Велики Преслав. Тихомълком, без разгласа в медиите, тя е била открита 19 август т.г. Под носа на местната власт в града, която до момента не е реагирала на скандала. Реакции също така няма нито от Министерството на външните работи, нито пък от Дирекцията по вероизповеданията.

Защо скандал? Първият въпрос, който би следвало да си зададем е чии мъченици (герои) почита въпросната джамия и за чия „демокрация“ са се мъчили те?

Става дума за поддръжниците на турския президент Реджеп Таип Ердоган. 15 юли пък е датата на неуспелия преврат срещу него. Терминологията „мъченици на демокрацията“ е част от официалната пропаганда на властта в Турция. Име по този формат получи и първият мост на Босфора, който стана "Мост на мъчениците от 15 юли".

Преди седмица пък турските медии съобщиха, че датата 15 юли официално е обявена за национален празник в Турция. Замисълът на Ердоган е всяка година на този ден да бъде отбелязвана с народни веселби „победата му над метежниците“. Предложението на турския президент е прието в парламента на южната ни съседка с пълно единодушие.

Същата символика виждаме и в джамията във Велики Преслав. Както и да го погледнем, това е открита намеса на Република Турция в делата на мюсюлманското вероизповедание в България, с участието на генералния консул на Турция в Бургас Ниязи Еврен Акьол, депутатите от ДОСТ Айдоан Али, Хюсеин Хафъзов и Шабанали Ахмед.

Техните лица се виждат на снимки от откриването, предоставени ни от наш читател, потресен, че вече повече от два месеца „мъченическият“ надпис си стои, а реакция от страна на компетентните органи няма.

„Проблемът е именуването на джамията с име от пропагандния инструментариум на турската държава и свързването на молитвен дом в България с политически процес в Турция“, се казва в сигналът до Десант.

Очаквайте подробности по темата.


В категории: Новини , Разследвания

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
MUNCHO
02.11.2016 12:52:58
1
0
BALGARIJA NE E TURTZIJA ! I NJAMA DA BADE!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки