Наш акордеонист популяризира родния фолклор в Барселона


Наш акордеонист популяризира родния фолклор в Барселона
Калоян Куманов
07 Март 2016, Понеделник


Калоян Куманов, който живее от девет години в Испания, е един от най-талантливите и самобитни музиканти в столицата на Каталуния

Автор: Десант

За българската общност в Барселона тази година честването на националния празник - Трети март, ще бъде малко по-различно. Празненството в чест на освобождението на България от османско робство в красивата столица на Каталуния ще бъде организирано от Българската асоциация за приятелство и сътрудничество „Св. Георги”. Освен да се хванат на хорото и да вкусят традиционни български гозби, нашенците ще имат възможност да чуят и майсторските изпълнения на акордеониста Калоян Куманов, който от девет години живее в испанския град.

В Барселона той вече има славата на един от най-талантливите и самобитни музиканти и е спечелил уважението не само на сънародниците ни, но и на местните творци. Причината е, че Калоян е един от малкото акордеонисти в Европа, които могат да изпълнят безупречно дори нетипичните за инструмента класически произведения на Моцарт и Бах.
„Истината за акордеона е същата като истината за музиката - създаден е, за да докосва душевността!“ е мотото на сънародника ни. Той е редовен участник в множество фолклорни фестивали във Франция, Испания, Италия и Швейцария. Талантливият акордеонист се е изявявал на престижни сцени като „Гран театро дел Аудиторио де Барселона”, „Йохан Бах хале” в Берн, и „Музикалният театър на Менделсон” в Лайпциг.

От три години е водещ преподавател по акордеон и солфеж в една от школите на каталунската консерватория ЛИСЕУ и е лектор в музикалната академия на Балеарските острови на oстров Менорка. Там е и диригент на местния акордеонен оркестър.
Калоян Куманов е роден на 29 септември 1981 г. в Добрич. „В моето семейство винаги е звучала музика и съм възпитаван с любов към нея и изкуството. Но най-голямо внимание се обръщаше на акордеона и може би затова и двамата с моя по-малък брат сме поели по музикалните пътища именно с този инструмент.

Баща ми разказваше, че акордеонът е свързан с фолклора не само в България, но и в цяла Европа. В държави като Ирландия, Франция, Италия и Германия той е един от основните фолклорни инструменти. Уникалността му се крие в това, че чисто музикално има еднакъв успех както във фолклорната, така и в класическата музика“, споделя нашенецът.
Той завършва средното си образование в музикалното училище „Св. Климент Охридски“ в Добрич в класа по акордеон при Севдалин Симеонов. Заедно със самодейния фолклорен състав на школото е редовен участник в Националния фолклорен ученически фестивал „Родило се, преродило”.

Не закъснява и първото отличие за младия акордеонист – през 1997 г. той печели първа награда на конкурса „Бряг на надеждата” в родния си град.
Три години по-късно е приет в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив със специалност „Музикална педагогика и акордеон“ в класа на доцент Георги Митев. Докато е студент, Калоян се увлича по друга част на музикалното изкуство – хоровото дирижиране на класически композиции.
„Акордеонът е първата ми любов, а любовта към дирижирането се прояви, след като започнах да посещавам лекциите на един от най-известните диригенти в България - Димитър Григоров. Без неговите напътствия вероятно нямаше да постигна сегашните си успехи“, отбелязва сънародникът ни.

Междувременно той не спира да се изявявана на родна сцена, като е аплодиран и от зрителите, и от музикалната критика. През 2004 г. е отличен с Втора награда на Националния конкурс за акордеонисти „Танцуващи клавиши” в Нови пазар, а година по-късно – и с Големия приз на конкурса за изпълнители на композиции на Бах в Пловдив.
През 2006 г. Калоян се дипломира с отличие. Кандидатства и е приет да следва магистратура в Държавния университет на Барселона. Там той специализира музикална педагогика и дирижиране в класа на прочутия испански диригент Едмонт Елгстром.

„Той ме научи, че и акордеонът, и дирижирането изискват много отдаденост, но по различен начин. За да бъдеш добър инструменталист, са нужни много часове работа, а като диригент отговорностите са повече – от теб зависи звученето на цял оркестър и на отделните компоненти в него. Проблемът беше, че университетът в Барселона нямаше специалност за акордеонисти, която да включва балкански ритми. Почти всичко там е свързано с класическата музика”, разказва българинът.

Това обаче не пречи на Калоян да започне да се изявява на музикалната сцена в столицата на Каталуния. От 2008 г. до 2010 г. той е част от акордеонния квинтет на Камерния класически оркестър на Барселона,(OKAB), с който гастролира из цяла Испания.
Освен като диригент и концертиращ музикант, Калоян приема предизвикателството да води майсторски класове всяко лято в Барселона, Кадис и Мадрид.

„Възпитаниците ми не са само акордеонисти. Това ме задължава да имам широк музикален кръгозор, тъй като добрата атмосфера в часовете ми е основен приоритет. Когато си ученик или студент, имаш едни възгледи и мечти, а когато си вече преподавател, диригент и концертиращ музикант, нещата се променят. В музиката има постоянно израстване и търсене на нещо ново, постоянна промяна, но това, което винаги се запазва, е страстта към нея и стремежът към създаването на нещо красиво. А всяка красота трябва да бъде споделена, да й се даде възможност да развълнува повече сърца“, категоричен е Калоян.
Той се опитва да обясни на бъдещите акордеонисти, че в основата на успеха е не само любовта към музиката и таланта, но и много труд.

„Когато човек обича онова, което прави, каквото и да му коства, не го приема за жертва и не мисли за лишенията, които му е струвало. Не знам дали ми е било лесно, или трудно - просто се боря и вървя напред. Много често ме питат каква е тайната на успеха - за всеки е различна, но това, което със сигурност е необходимо, е съвкупността от талант, труд и отдаденост, човек да знае накъде е тръгнал и да има малко късмет. Оттам нататък всеки трябва да намери своя път и своя начин за постигане на целите си“, убеден е Калоян.

Благодарение на българския акордеонист родните ритми придобиват голяма популярност в страната на Дон Кихот. „В Испания има голям интерес към българската народна музика. Много хора са идвали при мен за уроци по балканска и българска народна музика, което ме прави горд като българин. Има и немалко испански групи, които свирят именно такива стилове. Нека в България това се знае и да бъдем изпълнени с възторг от страхотния си фолклор, който ни представя и прославя по света по този уникален начин“ – разказва Калоян.

През януари 2014 г. той печели конкурса за преподавател по акордеон и балканска музика в авторитетната музикална школа „Орфео грасиенс” в Барселона. В нея са взимали уроци знаменити личности като Кепа Хункера - носител на наградата „Грами“ и наричан крал на испанския акордеон.
Последният проект на Калоян Куманов датира от края на януари тази година. Българинът заедно с част от своите колеги от OKAB поставя началото на собствена музикална компания, наречена „Мелодията на Барселона“. Тя ще продуцира не само класически композиции за акордеонен оркестър, но и преработени етюди и пиеси в стила на модерния джаз и фюжън.

„Първият ни проект е концерт, на който със специален аранжимент ще съчетаем огненото испанско фламенко с тържествената епичност на класически творби на композитори като Бах, Пиацола и Верди. Най-важното е, че всичко това ще бъде изпълнено изцяло на акордеон, което не е правено преди, така че ще бъдем пионери и дори може да се окаже, че сме създали нов музикален стил!“ – шегува се българинът.
Въпреки множеството ангажименти в Каталуния, нашенецът редовно се завръща в България. Последната му изява на българска сцена е на юбилейния концерт на легендарния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, състоял се в началото на февруари 2016 г.
Това, което често го натъжава на родна земя, е фактът, че талантливите български музиканти все още не могат да получат нужното признание за своя талант и адекватно заплащане.

„В Испания се отпускат повече средства за култура и оттам идват разликите в нивото на развитие на концертната дейност. Заплащането е много добро и е в пъти повече от това, което се дава в България. Имам много колеги, които са страшно талантливи и трудолюбиви, но за жалост по една или друга причина не успяват, а аз съумях да се докосна до големи сцени и да преподавам в елитни учебни заведения. И това не е, защото съм най-добрият или съм работил повече, или съм се подготвял по-добре, а защото ми е дадено отгоре и му се радвам и наслаждавам, тъй като няма нищо вечно“ – изповядва веруюто си нашият сънародник.


Българинът дирижира акордеонния оркестър на  каталунската консерватория ЛИСЕУ Калоян Куманов (вляво) по време на урок  в музикалната школа “Орфео Грасиенс” в Барселона

В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница , Фолклор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки