Един малко известен борец за народна свободна България


22 Октомври 2014, Сряда


Става дума за Баба Новак. Никой не знае кога и къде е роден. Само по догадки върху откъслечни данни за него може да се предположи, че е роден около 1560 г. в Нишко.

Автор: доц. Йордан Василев, д-р по история

Има сведения, че неговият пра-прадядо е бил болярин и твърдината му се е намирала на Дунав между Никопол и Свищов, по всяка вероятност, където сега е Белене, като във владенията му е влизал и едноименният остров. Когато турците стигат до там, боляринът Абан Новко запалва твърдината и с войниците си и част от населението се прехвърля отвъд Дунав, където основават поселище. Не е известно защо то не се е запазило.

През 40-те години на ХVІ в. бащата на Баба Новак се установява в Нишко. Търгувал с кожи, които продавал във Влашко и в Унгария. След смъртта му неговият син продължава търговската му практика, по време на която научава немски и руски език и се добира до някои книги, в които има сведения за историята на България. Тогава у него се поражда идеята, че тя може да бъде освободена.

През 1594 г. започва война между Австрия и Турция. Заедно с далматинеца Дели Марко, който също е от български произход, организира конен отряд от 800 души, съставен от българи, власи, унгарци и сърби.  Австрия ги подпомага с пари и оръжие. Конницата прави опит да превземе Видин, но не успява, защото крепостта е възстановена  и усилена от турците и в нея има многоброен гарнизон, а по стените са разположени оръдия. Затова се отправя към Никопол, който също е укрепен град, но пада под стремителното настъпление. След това превзема Плевен и тръгва към Свищов. Там също среща значителни сили и оръдия, затова започва да пресреща турски колони, изпращани като подкрепления на воюващите с австрийците.

За отбелязване е, че отрядът на Баба Новак и Дели Марко е понесъл незначителни загуби, докато турците дават стотици убити и ранени. Освен това към конницата се присъединяват още около 500 души, главно българи, и тя се превръща в основна пречка за придвижването на турски подкрепления към фронта.
А османлиите вече са пред стените на Виена и се надяват, че ще я превземат. Целият християнски свят с тревога следи тази битка, защото при една победа на турците пред тях се открива път към сърцето на Европа.

Оценявайки ролята  и действията на конницата на Баба Новак и Дели Марко, която по това време се намира в Никопол, през 1596 г. при нея по Дунав пристигат три кораба с пари, оръжие и 600 доброволци от Франция, Германия и Италия. Голяма част от тях са въоръжени с пушки и пистолети, докато отрядът на Баба Новак и Дели Марко воюва само със саби и копия. Докарани са даже 6 леки оръдия с конски впрягове, с които се усилва ударната мощ на отряда.

На Баба Новак и Дели Марко са присвоени австрийски военни чинове. Австрйският крал е обещал, че след успешна война с турците ще изпрати цялата си войска, за да воюва за възстановяването на българското, сръбското и влашкото царство, а Далмация ще получи независимост.

Турците претърпяват неуспех при Виена и по обратния си път опустошават и плячкосват поробените страни на Балканския полуостров. На лавината от хора, коне и оръдия отрядът на  Баба Навак и Дели Марко няма никакъв шанс да се противопостави. Дружината преминава във Влашко, а впоследствие достига до град Печ (в дн. Унгария). Навярно там, вероятно през 1604 или 1605 г., умира Баба Новак, недочакал да види осъществена мечтата си за възстановяването на българското царство.


В категории: История , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Генади Савов
22.10.2014 15:30:50
0
0
Съгласен съм с тезата на г-н.доц.доктор по истор.Й.Василев,че Баба Новак е с корен и прадядо от гр.Белене Свищовско.От 1396 до 1444 год.бълг.градове Видин,Пирот,Никопол,Кюстендил са били васали на туските султани.В тези градове е имало боляри,които плащали данък на турците.Гр.Чипровци с кнезове и боляри.Пример Георги Пеячевич-е бил потомък и на търновските царе.До 1688 год.Чипровци е бил полу-самоуправ.град.Гр.Белене е интересен град заслужава изследвания...[bluescreen]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки