Министър Даниел Митов – лобист на Турция и САЩ


Министър Даниел Митов – лобист на Турция и САЩ
Без да се замисли и за секунда, Даниел Митов (вляво) обеща на турския си колега Мевлют Чавушоглу, че ще махнем оградата по границата с Турция
19 Октомври 2014, Неделя


Служебният външен министър ще премахва оградата по българо-турската граница и ще подкрепя Трансатлантическото търговско споразумение

Автор: Велизар Енчев

Четвърт век след началото на Великата криминална революция, наречена за благозвучие „преход“, все повече се убеждавам, че тук управляващите се избират на принципа на антиподбора.
Колкото си по-неграмотен, толкова е по-голям шансът ти да стъпиш на врата на грамотните. Колкото си по-продажен, толкова е по-сигурно, че ще мачкаш честните и неподкупните като техен бос – или във властта, или в бизнеса.

Цяло чудо е, че Отечеството ни още оцелява, след като на държавното кормило се изредиха пълчища от негодници и неграмотници.
Един от доказалите се неграмотници е Даниел Митов - служебен министър на външните работи. Нали не сте забравили биографията на персоната, кацнала в МВнР без нито ден стаж в българска държавна институция?
Но какво значение има някакъв си стаж, когато си щатен служител на Международния демократически институт на САЩ, командирован в Брюксел, за да лобираш за щатските интереси в Европейския съюз? 

А е и публична тайна, че подобни задгранични мисии са прикрития на Държавния департамент и ЦРУ, като техните служители имат съответния дипломатически ранг или офицерски чин.
Следвайки максимата, че повторението е майка на знанието, длъжен съм да припомня това: още на десетия ден от престоя си в МВнР Митов разкри картите си. На среща с американската посланичка Марси Рийс той подкрепи Трансатлантическото търговско споразумение между ЕС и САЩ, което е едно от най-спорните в отношенията между Брюксел и Вашингтон.

Нещо повече - в Евросъюза няма консенсус за споразумението и много страни го отхвърлят като неизгодно и противоречащо на европейското законодателство.
Излизайки от срещата с щатската посланичка, Митов заяви: „България активно подкрепя конструктивните преговори между съюза и САЩ за подписването на Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство. То е важно не само заради увеличаването на работните места и растежа, но и от геостратегическа гледна точка“…

Това бе първата лъжа на Митов като външен министър. Защото  месец по-рано десетина синдикални организации в ЕС порицаха Трансатлантическото споразумение.
Според синдикалисти в Париж, Берлин, Виена и Прага то ще задълбочи ограниченията в социалния сектор, ще ореже заплатите и ще закрие работни места в ред индустриални и селскостопански сектори - електроника, комуникации, транспорт, металургия, производство на хартия, животновъдство, производство на захар и горива от растителен вид.

Втората лъжа на Митов касае геостратегическите ползи за Еврозоната от въпросния договор. Не е тайна, че сред целите на Трансатлантическото търговско споразумение е не само отпадане на митата в САЩ и ЕС (което ще генерира загуби за националните бюджети), но и предоставяне на големи привилегии за транснационалните компании.
Ако се впишат в договор, тези привилегии ще задоволят апетитите на компании като „Шеврон“ (искаща да търси шистов газ в Румъния и България), както и на могъщата компания „Монсанто“ – сред водещите световни производители на генномодифицирани организми (ГМО).

След изнесеното дотук изобщо не бива да имаме илюзии кой оглавява дипломацията в служебното правителство. Но нека стиснем зъби и изтърпим неизбежното – поне още месец в МВнР ще се разпорежда агент на американска неправителствена организация в Брюксел.  
След като обслужи янките, Митов направи темане и на турците. Вижте какво сътвори служебният външен министър в Ню Йорк, където бе по повод 69-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН.

На среща с турския си колега Мевлют Чавушоглу той обеща да премахнем току-що изградената ограда по границата с южната ни съседка. По думите му „поставените от българска страна съоръжения са временни и не трябва да се разглеждат като фактор с негативно въздействие върху двустранните отношения…“
И от птичи поглед е видно: Митов е или клинично неадекватен, или адекватно обслужва турската страна. Защото тази 30-километрова ограда, струваща близо 10 млн. лева, не само не бива да се маха, а трябва да се доизгради по цялата граница с Турция.

Преди да прави такива нелепи изказвания, които са пряка заплаха за националната сигурност, Митов трябва да отговори на ред въпроси:
Защо изградената от елините бетонна ограда по границата им с Турция спира вълните от емигранти, а българската ограда е излишна? Нима той не е виждал чудовищно дългата и висока ограда по американо-мексиканската граница, пазеща янките от пълчищата бедни мучачоси? Не знае ли Митов, че оградата с Турция ни пази не само от нелегални емигранти, но и от животни, пренасящи шап?

Всичко знае американският чиновник Митов. Даже много повече знае и от Националната разузнавателна служба (НРС) за неоосманистките аспирации на Ердоган. Та кой не знае, че само ако пожелае, Турция ще спре начаса каналджиите и нарушителите на държавната ни граница.
Но защо не го е направила досега? Защо турците искат премахване на оградата от нас, а не си позволяват подобно нахално искане от Гърция?

Защото на първо време искат да ни наводнят с бежанци от мюсюлманския свят, а стратегически целят отслабването и ислямизирането на България.
След като американската авиация засипа с бомбени килими позициите на „Ислямска държава” в Ирак и Сирия, само за седмица в Турция влязоха над 150 000 бежанци. Това море от хора напира към Европа, а България е най-удобният европристан, пазен само от 30-километрова ограда. Сега и тази ограда ще бъде премахната.

Защото щатските началници на Митов искат да облекчат турския си съюзник от стотиците хиляди бежанци срещу ангажимента на Ердоган да воюва срещу ислямистите. Същите ислямисти, които само преди година Турция, Саудитска арабия, САЩ и Великобритания обучаваха и въоръжаваха, за да свалят сирийския президент Башар Асад. Това обаче е друга тема.

Горещата тема за България е защо служебният премиер търпи скандалното поведение на външния министър, обещал на турския си колега да премахне новата ограда по границата? И съгласувано ли е това обещание с министрите на отбраната и на вътрешните работи, отговарящи за строежа на оградата и охраната на границата?
Забрави ли проф. Близнашки, че на 19 август обяви това: „Ще се отделят средства и ще подготвим проект за цялостно покриване на останалите 131 километра от границата с Турция, откъдето върви основният бежански поток…“

Кой тогава чертае външната ни политика? Служебният кабинет или лицето Даниел Митов?
Като бивш посланик на Република България за втори път официално питам външния министър: Имате ли чуждо гражданство? Получавате ли като външен министър и американска заплата от офиса си в Брюксел? И на коя държава всъщност служите?
По Закона за достъп до обществена информация сте длъжен да ми отговорите на първите два въпроса. На третия си спестете отговора. Той е ясен.
Какво ли още e способен да сътвори лобистът Даниел Митов, ако служебното правителство продължи да управлява България?

Анализирай това
На среща с турския си колега Мевлют Чавушоглу Митов обеща да премахнем току-що изградената ограда по границата с южната ни съседка.
И от птичи поглед е видно: служебният външен министър е или клинично неадекватен, или адекватно обслужва турската страна. Защото тази 30-километрова ограда, струваща близо 10 млн. лева, не само не бива да се маха, а трябва да се доизгради по цялата граница с Турция.


В категории: Анализи , Горещи новини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
Патриот
21.10.2014 09:06:47
0
0
Военният министър/служебен/, може да премахва оградата, когато си я плати. Въпросната ограда е построена с парите на българските данъкоплатци. Това са пари на изстрадалия български народ, който живее със смешни заплати, умишлено поддържани на това ниво от всички правителства в последните...... много десетилетия. Но същият този народ, продължава на т.н. "избори"да гласува за разни доказали се криминални групировки, които били политически партии. Този, когото с камъни изгониха миналата година отново се гласи да управлява с цената всичко. Даже щял да се среща с разни европейски лидери и после да се оправдава с тях, че му казали еди какво си. Народе опомни се и вземи нещата в свои ръце. Иначе ни е е...а мамата.
2
APOSTOL
21.10.2014 08:00:28
0
0
VMESTO DA HAR4EM PARİ ZA STROITELSTVOTO NA STENATA DA DADEM PARI NA GLADUVA6TITE HORA V BALGARIA. 6TO SE OTNASE ZA BEJANTSITE NEKA GI PUSNEM DA OTIDAT V EVROPA.BEZ TOVA NE ISKAT DA OSTANAT V STRANATA NI.NIE NE SME JANDARMERIATA NA EVROPEISKIA SAIUZ DA SE BOREME S BEJANTSITE. NALI SA BOGATI DARJAVI TOGAVA TE DA FINANSIRAT RAZHODITE NI V BORBATA S TEH.
1
zad kulisite na kapitana pe
20.10.2014 11:03:23
0
0
mnogo balgari i nebalgari svarsvat turskia erdogan kojto e islamski fundamentalist i nazionalist s bivshata tursko-osmanska imperia no taj kato po linia na NATO sme sajusnizi diplomatishno malshat po njakoi problemi v otnosheniata ni s turzia .i taj kato sega turzia ima problemi po granizite si ne i e do doshlo mnenieto za reshenie na njakoi problemi ot minaloto .
ruskia putin kogoto svarsat mnogo balgari i nebalgari s nasheto komunistishesko minalo kato podvlastna na savetskata imperia darshava sashto njama goljam interes
kam resheni na obshti problemi taj kato se stremi da vlijaje na geopolitishesko i strategishesko nivo kadeto balgaria kato sajusnik na NATO i evropejskia sajus ne
moshe ofizialno da bade protiv politikata na sajusnizite sprjamo rusia osven ako rusia dade garanzii za kompensazii ot eventualni zagubi za balgaria pri poddrashka na rusia
no tesi prepleteni meshdudarshavni otnoshenia ne biva da vlijajat na otnosheniata
meshdu obiknovennite hora i e dobre ako ima klubove na balgaro-ruska drushba ,balgaro-germanska drushba , klub na prijatelstvo s evropejskite i hristianskite narodi i taka natatak az iskam da bada v klub bogati ot zjal svjat i klubove koito sa polesni i prijatni
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки