„ Есть контакт – 2014” събра българите от Бесарабия


 „ Есть контакт – 2014” събра българите от Бесарабия
Победителката в мисията „Таен приятел“ Татяна (вдясно)
08 Септември 2014, Понеделник


На своята лятна среща младежите показаха, че не са забравили далечната си родина

Автор: Георги Ваташки

В първите дни на август близо 120 младежи от Украйна, Русия и Молдова се събраха за шеста поредна година на срещата на бесарабските българи „Есть контакт — 2014“. Тя се проведе под наслов „Какво вършат нашите“ и се организира в околностите на село Островное в Арцизски район на Одеска област, като нейната цел е да събере младите българи, които са напуснали Бесарабия и в момента живеят в големите градове като Одеса, Киев и Москва.

Участниците във форума общуват помежду си и съчетават излета сред природата с различни състезания. Специално сформирани отбори от отделните селища мерят сили в конкурси за най-добре приготвено българско ястие и изпълнение на народни танци или песни. Не липсват разнообразни исторически викторини и спортни съревнования.
Началото на срещите е поставено от бесарабската българка Марина Кисельова, Тя организира през 2008 г. анкета по повод среща на българи от Бесарабия, които са напуснали родните места.

Нейната идея намира поддръжници в руската социална мрежа vkontakte.ru и още на следващото лято първата среща става факт. Тя се провежда в село Новая Ивановка и събира близо 50 наши сънародници. Това става благодарение на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна" и Български младежки клуб „Актив", които са организатори и на тазгодишното издание.

Сред участниците му преобладаваха младежи от всички краища на Украйна – Арцизска, Болградска, Измаилска, Тарутинска и Татарбунарска област. За първи път присъстваха и представители на приднестровското село Паркани, чието население също е от български произход, както и ученици от Молдова, които бяха пътували за празника с велосипеди цели 125 км

Голямата поляна до язовира в близост до Островное бе превърната в двор, в който занаятчии показваха как се точи мотика, кове коса, прави буре, а жените им гледаха децата, предяха, плетяха и си говореха сладко, както едно време нашите баби и дядовци по седенките. Пред портата гостите, облечени в народни носии, бяха посрещани с домашна баница и руйно вино от младежите на Островное. До тях стоеше и магарето Марко, носещо късмет на всички пристигнали гости.

В двора бе изкопана трапезария, която напомняше трапезариите на войниците от фронта. В нея бяха наредени софри, лампи и фенери, черги и дори каруца, което превърна поляната в български етнографски музей на открито.
Празникът бе открит от президента на „Конгрес на българите в Украйна“ Юрий Граматик, който изтъкна в своето приветствено слово значението на „Есть контакт — 2014“ за съхраняването на родните традиции и култура сред българските общности в бившите съветски републики.

Журито, което оценяваше представянето на тимовете, бе съставено от преподаватели в тамошните български училища, както и от Българския културно-просветителски център „Аз, буки, веди“. Председател на съдиите бе журналистът от Одеската държавна телевизия Антонина Иванова – нашенка от Бесарабия, която е и една от учредителките на срещата.
Състезанията започнаха с надпревара за момчетата, които се включиха в турнир по надхвърляне с речни камъни. Първите трима, отпратили камъка на най-далечно разстояние, получиха специален подарък – книгата „1000 причини да се гордеем, че сме българи“.

Денят продължи с изпълнения на най-изявените творчески отбори - „Бяла роза“ от Болградска област, „Хитър Петър“, представящ Арцизски район, „Делжилер“ от Татарбунарска област, „Златен клас“ (Тарутински район) и „Мамма миа“, събрал младежите от Измаилски район. Всеки отбор в своята програма представи песни, танци, хумористични номера, които заслужиха аплодисментите на публиката.

Първият ден на „Есть -контакт 2014” завърши с оспорван турнир по минифутбол по необичайни правила – играчите от всеки отбор бяха вързани на двойки и така трябваше да се борят за топката. Над всички надделя тимът на болградските българи, който получи купата на първенец в надпреварата. Празникът продължи с викторина, която провери знанията на участниците за средновековните български владетели. Тук безспорен победител станаха учениците от Молдова.

Вторият ден на празника започна с прожекция на импровизиран киноекран, където бяха показани най-добрите моменти от трите сезона на „Клуба на веселите и находчивите по хумор“. Това е ежегодно състезание, организирано от БКЦ „Аз, буки, веди“, в което студенти и ученици се състезават по остроумие чрез отговори на въпроси и театрални сценки.

Вълнуващата среща на българчетата от Бесарабия продължи с мисията „Таен приятел“. На случаен принцип момичетата и момчетата от всеки тим още при идването трябваше да си изберат другар, за когото да се грижат през цялото време на проявата, без той да разбере за оказаната му помощ. Единодушно за победителка бе обявена 15-годишната Татяна Арнаутова от Болград, чиято доброта донесе награда не само за нея, но и за съучениците й. Те ще заминат в края на септември на почивка на Българското Черноморие.

Кулминацията на празника бе музикалният конкурс „Изгубени вещи“, иницииран от Юрий Граматик. За да могат да си получат обратно своите неща, младежите трябваше да пеят, танцуват или да разиграят комедийна сценка. В края на вечерта журито обяви и най-добре представилия се тим – тази година това беше отбор „Мамма миа“ от село Каменка. По традиция това му дава правото да бъде домакин на следващото издание на „Есть контакт“.
На финала бесарабските българи се разделиха с надеждата, че през лятото на 2015 г. отново ще се съберат, за да покажат своите умения, родолюбие и не на последно място принадлежността си към българската нация.


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки