Народът срещу Янк Бари: Не се занимавай с българите!


Народът срещу Янк Бари:  Не се занимавай с българите!
Ивендър Холифийлд (вляво) и Янк Бари пред лагера в „Овча купел“ през 2013 г. Снимка: в. „Преса”
21 Февруари 2014, Петък


Вълна от недоволство посрещна опитите на бившия затворник филантроп да засели с бежанци десетки села в Монтанско

Автор: Камен Колев

Бомбата гръмна в. "Преса" на бившия агент на ДС (известен с прозвището "Бор") Тошо Тошев. Изданието подробно съобщи за „най-благородните“ намерения на милиардера - да търси пусти села в Северозапада, за да настани сирийски семейства, които искат да се установят в нашата родина.

Първоначално Бари, чиято фондация „Глобал вилидж чемпиънс“  има офис в София, мислел да осигури подслон на десетина имигрантски семейства. Хората му щели да оглеждат села в Монтанско, за да може чужденци с придобит статут да купят къщи, животни и земя, която да обработват.

Така щели да се осигурят и работни места, ведро съобщи ежедневникът. „В България има доста изоставени села. Искам да отида там и с моите пари да ги съживя. Така ще бъдат открити работни места и за българите. Ще има нужда от дърводелци, водопроводчици, електротехници“, заявява Бари и бодро си поставя като краен срок да извърши благородната си мисия до края на лятото.

Вестник "Преса", очевидно подкрепяйки заселването на Северозапада със сирийци, услужливо публикува и списък "На вниманието на фондацията" с обезлюдени села: видинските с. Шипкова махала, двама жители, с. Каниц и с. Орешец - с по деветима, с. Граничак - 10, монтанските с. Рашовица (3), с. Одоровци и с. Помеждин, по 8 човека, врачанското село Роман, в което има 11 души.
На другия ден същият вестник съобщи, че редакцията била залята от писма на българи, които много искали да си продадат земите и имотите на сирийците, а изданието щяло да прати офертите на Янк Бари и хората му.

Канадският филантроп, музикант и милиардер явно знае как да фокусира върху себе си медийното внимание и да трупа доверие, например като доведе в България  американската боксова легенда Ивендър Холифийлд.
Спортистът бе разхождан из лагерите на бежанци и привлечен да участва в каузата по спасяването и настаняването им. По същото време Янк Бари се срещна с премиера Пламен Орешарски и му се похвали, че е помагал и на медицинските ни сестри, които лежаха в либийски затвор. Сега  д-р Здравко Георгиев и съпругата му Кристияна Вълчева лекували настанените в къща в Банкя седем бежански семейства. Наемът там се плащал от фондацията на канадеца.

"Янк Бари ни предложи да станем лицата на неговата фондация у нас. Обиколили сме всички бежански лагери. Като  педиатър се грижа за децата в Банкя“, разказва пред репортери д-р Георгиев.
Голям пиар на Бари дръпна и телевизия "Европа", контролирана от Емил Стоянов, брат на президента Петър Стоянов и бивш евродепутат от ГЕРБ. Медията анонсира "ексклузивно интервю" с "нобеловия лауреат за мир, канадския филантроп Янк Бари", който се хвали как ще се среща до няколко месеца със сирийския лидер Башар Асад. Там щял да води световноизвестен лекоатлет.

Бари има тръпка към спортистите, тъй като на по-отдавнашна своя среща с Муамар Кадафи той завел Мохамед Али, който му подарил боксовите си ръкавици. От ТВ Европа научаваме оше, че благодателят на сирийците си избира лица като Бил Клинтън, Андреа Бочели, Майкъл Джордън, Андежлина Джоли.
Имиджът на Бари, подкрепян от тези звезди, изглежда не е станал ясен на някои загрижени за населените си места български кметове.
Така например кметът на Банкя научил от медиите, че там са настанени сирийски бежанци.

В същото време Бари кара млади репортерки да се просълзяват като им разказва за каузите си. Благодателят признава, че помага на сирийските бежанци, защото го избива на чувства. "България се опитва да помогне, но е бедна страна. Тук съм, защото имам сантименти към България. През Втората световна война тук са спасени много евреи, а аз съм евреин", обяснява той.

Кой е филантропът евреин Янк Бари?
На млади години Янк Бари е бил зависим от кокаина. Според "Глоуб енд мейл", той е бил "рокер, привързан към монреалските мафиоти". Същото издание съобщава, че е получил шестгодишна присъда за изнудване на бизнеспартньор. От наказанието си излежал 1 година.
Междувременно бизнесът му просперира - Бари създава продукти на протеинова основа, които се рекламират като заместител на месото. Компанията му "Vitapro" успява да натрупа солидни печалби.

През 2001 г. Бари е осъден наново - този път за рушвет, конспирация и пране на пари в Хюстън. Обвинението срещу него е, че е дал подкуп на високопоставен служител на затвора в Тексас, за да гарантира, че "Vitapro" ще зарежда затворническите кухни.
Присъдата му била отменена през 2008 г., тъй като властите сметнали, че основният свидетел на прокуратурата лъже.

С тази биография, Янк Бари сам се хвали пред медиите, че миналите му грехове го мотивират да започне да прави добро. На практика същата негова компания "Vitapro" финансира с печалбите си и създадената преди 20 г. негова фондация. Той твърди, че е похарчил над 1 млн. долара за хранене и грижи по сирийските бежанци у нас от средата на 2012 г. досега.

Българите обаче не гледат така снизходително на низа от добри дела на канадския музикант. Когато става ясно, че ще заселва бежанци в северозападните райони на страната, хората скачат срещу благодетеля от Монреал.
„Вече си имаме достатъчно проблеми с циганите, няма да храним още цигани, да си вървят в ислямските държави", „Разкарайте ги оттук", „Наричайте ги български граждани, но те не са", „Моля ви, не се занимавайте с българите - провинцията си е наша, не е за продан", са само част от негативните коментари на страницата на Бари във „Фейсбук”.

Той самият е недоволен, че собствениците на имоти в изоставените видински и монтански села му искали много пари за къщите си. "Казаха ми, че имотите са изоставени и че струват 2000-3000 лева. Изведнъж обаче дойде цената за Янк Бари и тя беше 10 000 долара", негодува от своя страна милиардерът. И се заканва: „Колкото повече българите изливат омразата си, толкова повече ще удвоявам бюджета за бежанците, защото парите ми са безкрайно много и аз ще продължа да ги дарявам". Очевидно канадецът не се интересува искат ли хората от Северозападна България сирийски анклави на своя територия.


Бари и Пламен Орешарски се срещнаха през есента на 2013 г.  Снимка: Правителствена пресслужба Янк Бари Снимка: „Фейсбук”

В категории: Разследвания , Горещи новини

8
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
8
лядо кольо --82 г вярваш в доб
12.11.2015 18:39:51
0
1
-г-н БАРИ ,НАШИЯ НАРОД Е ЕДИНСТВЕН В СВЕТА СПАСИ И НАКАРА ЦАРЯ ДА НЕ ГИ ПРАТИ В КОНЦЛАГЕРИТЕ В ОСВИЕНЦИМ.ТАКА ЧЕ ПОМОГНЕТЕНА БЪЛГАРИТЕ А НЕ НА МЮСЮЛМАНИТЕ ОТ КОИТО СТРАДАХМЕ ПЕТ ВЕКА.ВЯРВАМ ВЪВ ВАШЕТА ЧЕСТНОС И УВАЖЕНИУ КЪМ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД
7
лядо кольо --82 г вярваш в доб
12.11.2015 18:39:51
0
1
-г-н БАРИ ,НАШИЯ НАРОД Е ЕДИНСТВЕН В СВЕТА СПАСИ И НАКАРА ЦАРЯ ДА НЕ ГИ ПРАТИ В КОНЦЛАГЕРИТЕ В ОСВИЕНЦИМ.ТАКА ЧЕ ПОМОГНЕТЕНА БЪЛГАРИТЕ А НЕ НА МЮСЮЛМАНИТЕ ОТ КОИТО СТРАДАХМЕ ПЕТ ВЕКА.ВЯРВАМ ВЪВ ВАШЕТА ЧЕСТНОС И УВАЖЕНИУ КЪМ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД
6
11.10.2014 20:19:02
1
0
За мен този човек трябва да се обяви за нежелан в България. Кой е той, че ще заселвя нашите земи? Колко години вече държавата ни официално препятства българи да се върнат в България!? А с този изобщо не заслужава да се говори по такъв въпрос. Кой го знае още какво прави срещу нашите интереси или би направил. Дразни и обижда българите. Тук да не е Танганайка?
5
11.10.2014 20:10:46
1
0
ВАНГА съвсем сериозно предупреди да не приемаме сирийци, ще бъде началото на край на България. То началото се положи с други действия, но ТОВА ДА НЕ СЕ ДОПУСКА. Този разбойник да си ги засели в неговата държава. Иначе ще се преселя където и да е, само да не съм в България заедно с предателите!!!
4
Възрожденец
11.10.2014 20:03:30
1
0
Този Янки да не се меси във вътрешните ни работи. Народът трябва да реши дали да има масово заселване на мюсюлмани, имаме ги предостатъчно. Който го е изпратил да си ги вземе у тях.ПРОГРАМАТА ЗА ЛИКВИДИРАНЕ НА БЪЛГАРИЯ - В ДЕЙСТВИЕ!
3
Антидот
28.02.2014 11:12:13
1
0
за дядо коко
Неуважемо деде, преди дадаваш мнения научи се да пишеш на български език и да изразяваш правилно мисълта си. За да не звучиш налудничаво, преди това взимай двойна доза от успокоителните ти. Писането с главни букви, несвързаната объркана мисъл,очевидната неграмотност, претенциите за необоримост са ясен симптом за тежка психопатия.
Лекувай се!
2
дядо коко
23.02.2014 17:48:41
1
0
ТОЗИ КОМУНИЗЪМ КОЙТО БЕШЕ ВНЕДРЕН ЧРЕЗ СИЛА В СТРАНИТЕ ,ГИ СЪСИПА И ГИ ВЪРНА СТОЛЕТИЕ НАЗАД.ТОЙ УНИЩОЖИ ЧУСТВОТО ЗА СОБСТВЕНОСТ СЪЗДАДЕНО У/ЧОВЕКА С ХИЛЯДИ ГОДИНИ.СЛЕД ПРОВАЛА НА ИАЗИ ИДЕОЛОГИЯ ,САМИТЕ КОМУНИСТИ СТАНАХА НАЙ БОГАТИТЕ ХОРА В ТЕЗИ ДЪРЖАВИ.НЕ ЛИ ТАКА.НЕКА НЯКОЙ ДА МЕ ОБОРИ.ЩЕ МУЦЕЛУНА РХКАТА.ИЧКИ ТЕЗИ ЪБИТИЯ СА СЪЗДАДЕНИ ОТ СВЕТОВЕН ЦЕНТЪР.ОТ КРЪВТВ НА ХОРАТА ПРИ ВОЙНИТЕ ТЕ ПЕЧЕЛЯ,А НАРОДИТЕ СТРАЛАТ..НАДЕЖДАТА МИ Е ЕЗИ КОИТО ОБИЧАТ БЪЛГАРИЯ ,ЧРЕЗ БЪЛГАРИЯ /А НЕ ЧРЕЗ ДРУГИ ДЪРЖАВИ/ ДА СЕ ОБЕДИНЯТ/БЪЛГАРИ,ТУРЦИ,ЕВРЕИ,АРМЕНЦИ РОМИ./
1
pensioner
22.02.2014 05:27:29
1
0
Затова ли ни прогонихте от родните места,за да продавате земята ни на араби.Северозапада е богат край,който беше умишлено сринат от Тодор Живков и бандата му след събитията от 1965 завършили с убийството на Горуня.След това се установи безконтролната власт на "ТАТО" и чавдарците,която продължава досега.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки