Кан Омуртаг – строител и воин, но и дипломат


Кан Омуртаг – строител и воин, но и дипломат
Кан Омуртаг, миниатюра от Мадридския ръкопис на Хрониката на Йоан Скилица от ХІ в.
09 Октомври 2013, Сряда


Кан Крум оставя на сина си Омуртаг огромна по територия държава, която се разпростира от Родопите на юг до р. Прут на север и от Черно море

Автор: Доц. Йордан Василев, д-р по история

на изток до Панония на запад. По приблизителни изчисления това е било площ от 570 хил. кв. км. След като се възкачва на престола през 811 г., кан Омуртаг сключва 30-годишен мирен договор с Византия. Той му е  необходим, за да укрепи държавата и да утвърди българското присъствие в Тракия. И двете страни спазват договора, а владетелите им поддържат лоялни отношения.

Когато през 821 г. в Югоизточна Македония избухва въстание срещу византийската власт, предвождано от Тома Славянина, по молба на император Михаил ІІ Омуртаг изпраща 12-хиляден военен отряд, който изиграва основна роля за смазване на въстанието. За благодарност император Михаил му отстъпва земите по средното и горното течение на река Вардар.

На запад България граничи с Франкската империя. Император Карл иска да разшири своите владения на изток за сметка на българската държава, но се страхува да започне война, защото знае, че българите са неустрашими воини. Затова той изпраща брат си принц Фридман при старейшините на племената тимочани, обордити и браничевци, които населяват най-западните погранични области на България. Величеството се движи с обоз от 80 волски впряга, натоварени със злато, скъпоценности, разкошни облекла и оръжия. Тимочанският старейшина Браян и обордитският Карвас са омаяни от това невиждано богатство и веднага се съгласяват да се присъединят към Франкската империя.

Старейшината на браничевци Йоман обаче иска да му се дадат и 40 волски впряга. Водят се тридневни преговори и накрая принц Фридман му ги отстъпва.
През юни 824 г. франките преместват граничните знаци на 250 км на изток в доскорошните предели на българската държава. Като узнава за това, Омуртаг изпраща своя довереник Савул в двора на император Карл, за да изрази протеста на българския владетел.

Посрещнат е с уважение, но му казват, че такава е волята на хората, които населяват тези места. На връщане Савул се среща със старейшините на трите племена и им показва договор, който предшествениците им са подписали с кан Крум. Според него им се предоставя широка автономия, но те се задължават да са поданици на българското ханство и да бранят западните му граници. Старейшините Браян и Карвас се оплакват, че обеднели заради неплодородните години и затова се съгласили да преминат към франките, отрупали ги с богати дарове.

Йоман обаче искрено съжалил за това, че не е останал верен на българите – той лично се бил срещал с хан Крум, който му е подарил меч със сребърна ръкохватка, и заявява  на Савул, че българският кан може да разчита на него.
След завръщането си в Плиска пратеникът на Омуртаг поискал от кана  да му даде 6000 конници и 3000 пешаци, за да накаже изменниците. Българският владетел обаче решава, че трябва да направи още един опит за помирение. Отива в Ломанс (селище, съществувало в околностите на днешния град Кула), където било седалището на главния жрец на славянския бог Ярило, и се среща с него. Убеждава го да отиде при тимочаните и обордитите и да ги склони да се върнат към славянобългарската държава, защото и те са славяни, а не франки.

Мисията на жреца Куктус обаче била безрезултатна. Едва тогава Омургаг изпраща Савул с исканите от него войници. Като преминава през земите на браничевци, към него се присъединява и Йоман с 1500 бойци. При приближаването на обединения отряд към техните земи тимочаните и обордитите се сдружават и правят опит да го спрат при р. Сава. Там са разбити и се оттеглят. Българите ги сразяват и при р. Драва. Бегълците се срещат с изпратения им на помощ от Карл отряд в Горна Панония – 3000 рицари с тежки брони и 6 хил. пешаци с леки кираси. В завързалата се битка отрядът на Савул разгромява франките и съюзниците им – тимочани и обордити. През 829 г. се сключва договор между България и Франкската империя, с който се възстановява статуквото от 824 г., но с преместването на границата само на 70 км на запад в полза на българите.


Патриотичен календар

4 октомври 1903 г. — Роден е Джон Атанасов

5 октомври 1878 г. — Избухва Кресненско-Разложкото въстание

5 октомври 1912 г. — Балканският съюз (България, Сърбия, Гърция и Черна гора) обявява война на Османската империя, като отговор на навлизането на турски войски в Черна гора в края на септември (стар стил)

5 октомври 1944 г.— В Крайова е сключено споразумение между България и представители на съпротивата от окупирана Югославия за участие на български войски във военни действия срещу Германия на югославска територия

6 октомври 1014 г. — В Преспа умира българският цар Самуил

8 октомври 927 г. —Българската църква е обявена за автокефална и за първи български патриарх е избран Дамян — архиепископ на Дръстър (дн. Силистра)

8 октомври 1958 г. — Умира големият български детски писател и преводач Ран Босилек

9 октомври 1849 г. — В Цариград е осветен българският параклис, на чието място по-късно е построена така наречената Желязна църква


В категории: История , Горещи новини

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
Генади Савов
01.12.2014 17:21:19
0
0
Доц.доктор Йордан Василев е намерил данни,че славянск.бог Ярило е божество на плодородието по Уикипедия.Тимочаните са живяли от р.Тимок до,към р.Сава.Възможно лие кан Крум дае населил Видинско и Тимок с множество българи-иранци...Най-вероятно кан Исперих е довел българи-бойци във Видин и Тимок,че този край дае с много българи и по малко славяни...[bluescreen]
3
Генади Савов
01.12.2014 16:00:50
0
0
Незная дали е имало селище до гр.Кула ,кадето е имало седалище на жрец на славянски бог Ярило.Този бог за пръв път го чувам...Но,Видинско и Кулско са били населени с много българи-иранци-прабългари от времето на кан Ирник-504 год.и кан Аспарух 680 година.Исперих с ок.800 000 българи и над 50 000 войни-мъже е сломил Византия и населил Подунавието...Видинско и Кула са прабългари почти по физически тип.Славяните кан Исперих е изселил във Влашко...От Кладово и Зайчар с Княжевац и Тимок,Видин са си прабългари снимки на местни хора и танцови групи...Тимочански старейшина Браян за пръв път го срещам в извор от доц.доктор Йордан Василев...Кан Омуртаг с голяма войска прабългари е воювал ср.славяните тимочани,ободрити и браничевци,които живеели в Браничевско и Белградско и те се съюзили с франките.от 824 до 829 год.бълг.войски сломили тези славяни и франкските им съюзници...[bluescreen]
2
Ник
09.10.2013 17:59:39
0
0
Пак ханства и канове! тия историци и "специалисти" не разбраха ли вече, в чия мелница наливат вода!Аман от мижитурки,които продават Рода си и Историята му!
1
Дженко Андреев ,dj_andreev@abv
09.10.2013 13:53:01
0
0
Боже мой ! Какви ги плещи този никаквец доц. Йордан Василев,представящ се даже и за " д-р по история" ? Какъв "император Карл",какъв "принц Фридман",при положение че император Карл Велики умира на 28 януари 814 г.в Аахен,най-късно до един месец е буквално наследен от сина си ,император Людовик ( Луи ) Благочестиви който управлява до 840 г. (а той няма нито един "принц Фридман" ) и че" голямата раздялата" става при следващите синове на Людовик -Лотар,Людовик и Карл ?
Какви са тези ИЗМИСЛЕНИ от самият списувател "Доц. Йордан Василев, д-р по история" т.н. "тимочанският старейшина Браян и обордитският Карвас, старейшината на браничевци Йоман, главния жрец на славянския бог Ярило и българския Савул ? Какви са другите ПЪЛНИ глупости изобщо неотговарящи на действителните причини за българо-франкските отношения през 20-те години на ІХ век ? Нима този вятърничав човек наистина предподава в някой от историческите ни факултети ? Е,ако е така то наистина, нямам думи !

Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки