Как спасиха от забрава детската железница на Пловдив


Как спасиха от забрава детската железница на Пловдив
Детската железница в Пловдив е построена по времето на соца и е последната експлоатирана у нас
24 Септември 2013, Вторник


След като влакчето прекара десетилетия в бурени и заринато в боклуци, вече има нова батерия за 6 курса на ден

Автор: Камен Колев

Детската железница на Пловдив, с която много пловдивчани свързват ранните си години, навремето е била една от най-големите атракции на Младежкия хълм. “Атракционното пътуване започва от гара Пионер, която е съоръжена с просторен перон, два коловоза и изходни светофори.
Напускайки гарата, влакчето набира скорост. По пътя си то преминава през мост, построен над пешеходна алея, охраняем железопътен прелез с бариери и един тунел с дължина около 20 м, който служи и като депо.

След тунела, преминаването през който е едно от най-приятните изживявания за пътуващите, започва изкачване. Тук трасето е построено под формата на цифрата шест.
Веднага следва спирка Снежанка, на която влакчето има няколко минути престой. След това пътуването продължава към крайната гара Панорама.

Докато трае маневрата с влаковия локомотив, пътниците имат възможността да се насладят на неповторимата природа на тепето и да хвърлят поглед към панорамата на града.
След извършване на маневрата и проба на спирачките, влакчето отново се отправя към гара «Пионер», за да поеме следващите си пътници”,  разказва спомените си от детското влакче инж. Марин Топчийски в сп. “Железопътен транспорт” през 1996 г.
Железницата „Знаме на мира” в Пловдив е последната експлоатирана у нас, а първата е била построена в Кърджали през 1962 г. 

Първата копка на съоръжението в Пловдив е била направена на 21 април 1979 г. по проект на "Трансстрой" и под ръководството на инж. Васил Янков и от ЖПУ- Пловдив.
Строителството се прави с доброволен труд на ученици и студенти в чест на 35-годишнината от детската организация „Септемврийче" и годината на провеждане на детската асамблея „Знаме на мира". Релсите са взети от закритата през 1954 г. жп линия Кочериново-Рилски манастир, която е била построена от частни предприемачи в началото на ХХ в.

И сега може да се прочете годината върху релсите – 1923 г. Вагоните от Кочериново също били докарани в Пловдив. Трасето е било положено за 156 дни, като общата му дължина е 960 м. Наложило се да се дълбаят скалите на Младежкия хълм, да се прокопава 50-метров тунел.

Забележително е, че въпреки мащабните строителни работи, не е било отсечено нито едно дърво от резервата. Общата стойност  на релсите и прилежащата инфраструктура е била 270 000 лв. На 23 септември 1979 г. железницата е официално открита. Детското влакче е било с три пътнически вагона. Максималната му скорост е била 8,5 kм/ч.   Години наред то превозвало деца и било основната атракция за тях през уикендите в града. През 1992 г. съоръжението е спряно, а мястото запустява, обрасва в бурени и затъва в боклуци.

Гарите се превръщат в свърталище на скитници и наркомани. Властите заключват влакчето в тунел, а вандали разбиват нееднократно металната решетка на бункера. През есента на 2004 г. асоциация "Приятели на железопътния транспорт" стартира кампания за ремонт и възстановяване на детската железница по повод 25-годишнината от пускането й в движение. 

Ентусиастите изпращат писма до шефовете на 30 водещи фирми в Пловдивско и ги канят да се включат във възстановяването на железницата.  Започва и подписка в подкрепа на възстановяването на атракцията, която събира парафите на 1528 пловдивчани.
Хората от инициативния комитет изтеглят влакчето на буксир от бункера и го откарват за оценка на щетите в Локомотивно депо-Пловдив. Изчисляват, че ще са нужни 300 000 лв., за да тръгне отново железницата. Събирането на средствата се оказва дълга сага.
През 2005 г. Общинският съвет в Пловдив решава да отпусне 93 000 лева, към които да се прибавят и едни 78 000 лв. от програма "Красива България". Останалите пари трябва да даде Социалното министерство.

Градът обаче е отрязан от програмата за разкрасяване и опитът да се осигурят средствата се оказва  неуспешен. Два месеца по-късно крадци успяват да изтеглят вагоните от бункера и да откраднат детайлите от цветни метали по тях. Година по-късно общинските съветници отпускат от бюджетния излишък 233 439 лева за ремонт на влаковата композиция и на железния път.

Около 70 000 лева от парите отиват само за възстановяването на локомотива. С друга част от сумата членовете на инициативния комитет успяват да подобрят системите за електрозахранване и сигнализация, да ремонтират гарите и спирките. Влакчето е пребоядисано и изрисувано с герои от приказките. Направен е и капитален ремонт на жп  линията. Локомотивът е снабден с батерии, които позволяват целодневното му ползване в продължение на над 3 години.

Новото трасе е дълго 1090 м. Макар че първоначалните идеи да се удължи релсовият път, да се изгради паркинг, да се възстанови и картинг-пистата в подножието на Младежкия хълм се провалят, на 22 септември 2007 г. детската железница официално отново е пусната в експлоатация.
На откриването се стича буквално целият град, а децата са придружени от родителите си, които искат да си припомнят детството. Влакчето е с капацитет 50 места, композирано е от локомотив и три вагона. Прави по 5 курса на ден.

Тази година отново се наложи детската железница да бъде ремонтирана. Неотдавна екип от 15 души монтира новата тягова батерия, купена с бюджетни пари от общината. Акумулаторът задвижва влаковата композиция и превозва пътниците. Новата батерия  ще бъде зареждана само веднъж на денонощие и е достатъчно мощна, за да се изпълняват общо шест курса на ден. Продължителността на една обиколка е 25 минути. Цената на билета е 1 лев, а децата до 10 г. трябва да пътуват с придружител.


През 90-те години на ХХ век детската железница обрасва в бурени Билетчето за детското влакче някога е струвало 10 ст. Вагоните са пребоядисани и изрисувани с приказни герои, а неотдавна влакчето бе снабдено и с нова батерия Стотици пловдивчани идват през 2007 г. за повторното откриване на ремонтираното детско влакче

В категории: Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
:)
23.09.2021 21:38:37
0
0
нужна корекция на преден ми коментар: около 130 м е дължина само на коловозче (предназначено за техническо обслужване на подвижния жп състав, съоръжено с стоманобетонно дълбоко правоъгълно басейнче) свързано чрез т. нар. жп стрелка с основното трасе, като достъп до него е непосредствено край по-ниския край на жп тунелчето . Опоменатото жп коловозче би могло да се ползва и в ролята на спасително в случай че възникне проблем с пълното спиране на движещото се атракционно влакче и е нужно то да бъде спряно аварийно .
1
:)
29.09.2013 14:16:03
0
0
бил съм в пловдив-град този век преди и след наново откриването й ама не видях нийде там в района й 13о м повече дължина линейна . Жив здрав щастлив всеки :)
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки