Венци пред паметника на Ботев в Одеса


Венци пред паметника на Ботев в Одеса
Наши сънародници от Украйна пред паметника на Христо Ботев в Одеса
30 Януари 2013, Сряда


165-годишнината на Христо Ботев бе почетена достойно и от нашите сънародници в Украйна.

Автор: Георги Ваташки

Десетки българи от Одеса се поклониха пред паметта и делото на гениалния поет и революционер. Те поднесоха венци и цветя пред неговия бюст-паметник, издигнат на площад „Прохоровски“ в центъра на града.
Ученици от просветния център „Аз, буки, веди“ бяха подготвили кратка културна програма с  рецитал по бесмъртните стихове на Ботев и изпълнения на възрожденски патриотични песни. Участие взе и танцовият състав „Лудо-младо“ към български младежки клуб „Актив“.

„Христо Ботев е не само даровит и многостранен в своите интереси и дела. Той надскача граници, за да се нареди до големите поети, революционери и политически дейци на своето време. Превъзмогвайки ограниченията на една епоха, чудовищно изостанала в своето развитие, той успя както никой друг да прозре в утрешния ден и с готовност даде живота си в  името на святата цел – свободата на България. За българската общност в Украйна е голяма чест, че Ботев е живял и учил в Одеса“, заяви в своето слово пред присъстващите Юрий Граматик – президент на „Конгрес на българите в Украйна“.
Христо Ботев е бил ученик в Одеската гимназия от 1863 до 1865 г., а през 1866 г. работи  като учител в село Задунаевка в Арцизки район.

Паметникът на поета е открит на 13 ноември 2009 година по инициатива на Юрий  Граматик,  в знак на признателност за голямата саможертва на тази титанична фигура от нашата история. Мемориалът е дело на гражданите на Одеса – скулптора Таисия Судбина и архитекта Владимир Глазирин.


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки