Къде се пазят вещите на Левски?


Къде се пазят вещите на Левски?
Мастилницата, която Левски винаги носи затъкната в пояса си
18 Юли 2012, Сряда


Едни от най-ценните неща, опазени в историческото ни наследство, са някои от вещите на Апостола на свободата, които и днес


Автор: Янко Георгиев

можем да видим в някои от нашите  музеи. Нека ги обиколим, макар и само с помощта на писаното слово, и да проследим къде какво е опазено.
След като Васил Левски се подстригва, майка му прибира кичурите от косата му и ги пази цял живот близо до сърцето си. След нейната смърт пък ги прибира дъщеря й Ана. След което попадат в Главния военен музей, днес Национален военноисторически музей. От 2000 г. част от косите му се съхраняват в параклиса към музея в Карлово. Един негов кичур има и в столичната църква „Света София“.

Много интересен е фактът, че през 1973 г. експерти от института по криминалистика правят анализ на няколко косъма от отрязаните му коси, резултатите от който показват, че кръвната група на Дякона е нулева.
Револверът на Левски пък първоначално е изложен през 1897 г. в Етнографския музей, но половин век по-късно, през 1947 г. е преместен в експозицията на Военноисторическия музей.

Предполага се, че реликвата е предадена или от Марин п. Луканов, или от Христо Иванов – Книговезецът. Редом до оръжието, посетителите могат да видят и малко тасче, дарено на културната нституция през 1940 г. от племенницата на Левски София Зидарова. Той го е използвал както по времето, когато е бил знаменосец в четата на Панайот Хитов, така и по-късно в Легията на Раковски, а и след това. От спомените на един от участниците в Хитовата дружина – хаджи Васил Николов, отнасящи се за 1867 г., е известно, че Левски обичал да пие студена вода от планинските потоци и използвал за целта това малко медно съдче, с диаметър едва 12-13 см, калайдисано отвътре и отвън.

Една от най-старите вещи на Левски е неговото сребърно кръстче. Купено е от вуйчо му хаджи Василий при второто му посещение на Божи гроб в Йерусалим. След това той го подарява на племенника си, а неговата племенница София Зидарова го предава в музея.

Във Военноисторическия музея се намира и веригата, с която е бил окован Апостола на свободата докато тече процеса срещу него след задържането му в Къкринското ханче.  
За първи път неговите дяконските одежди са показани на изложба през 2008 г. в Националния църковен историко-археологически музей на Св. Синод. Сега дрехите, с които той е участвал в богослужения, се съхраняват в Сопотския манастир „Св. Спас“, в който Васил Иванов Кунчев приема дяконското си име Игнатий.

В Ловешкия музей пък се пазят камата и сабята на големия наш национален герой. Камата е опазена от Величка Хашнова и предадена след Освобождението на музейната сбирка към читалището в града. Дължина й е 37см. Сабята му е дълга 87 см и е донесена от Троянският манастир, където е била пазена в тайното скривалище на Апостола, намиращо се в килията на отец х. Макарий.

Село Войнягово, където Левски за първи път става учител  – само дни, след като на Гергьовден саморъчно отрязва дългите си на свещеник коси, също къта в спомените на жителите си легенди за престоя на младия даскал.  В черковния двор все още стои старото училище, в което той даскалува от 1864 до 1866 г.   В класната стая може да се видят книгите, по които е преподавал, както и малката джобна мастилница със специално отделение за перодръжката, която Левски непрекъснато носел запасана в пояса си. В ранната пролет на 1865 г. той основава в селото първото „Тайно братство“ — прототип на по-късните революционни комитети.



Върху лявата половина на револвера са отбелязани марката и фабричният му номер – L.GASSER WIEN 16671. До него е изложено медното тасче, с което Апостола обичал да пие вода от студените планински извори Дяконските одежди на Васил Левски

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки