Джон Лоутън: България трябва да е в топ 10 на света


Джон Лоутън: България трябва да е в топ 10 на света
21 Октомври 2011, Петък


Солистът на „Юрая Хийп“ Джон Лоутън отново е в България.


Автор: Интервю на Лъчезар Лисицов

Този път обаче, не за да снима серия от документалната поредица на СКАТ „Джон Лоутън представя...“, а за да зарадва музикалните си фенове с нови три концерта. В сряда той бе в Карнобат, в четвъртък – в Кюстендил, а в петък от 18.00 ч. ще закрие кампанията на кандидат-президентската двойка на партия „Национален фронт за спасение на България“ в Бургас.


- Г-н Лоутън, в България сега е предизборно време. Интересувате ли се от политика и вие лично гласувате ли в Англия?

- Да, разбира се. Интересувам се и винаги гласувам. Заинтригуван съм и от политическата ситуация в България.

- Наистина ли? Какво знаете за българската политика?

- Не знам достатъчно, за да си формирам лично мнение, но искам най-доброто за България. Хората тук го заслужават. Научих толкова много за вашата страна от поредицата „Джон Лоутън представя...“ и това, което разбрах, е, че историята и традициите на България са ваше голямо национално богатство И то трябва да се използва от българските политици. Българите заслужават най-добрите управленци, независимо от коя партия са. Държавниците ви обаче със сигурност трябва да поставят България на първо място.

- Добре, но ние в България имаме една приказка – че всеки народ си заслужава управниците. Мислите ли, че това е така?

- Не мога да се съглася. Аз смятам, че никоя страна не заслужава лидерите си, независимо дали е България, Англия, САЩ... Ако хората гласуват за даден политик или партия, то това си е просто техен избор и нищо повече. Много важни са политическите програми. Аз не познавам тези на българските партии по обективни причини. Но за Англия ми е лесно – знам езика, гледам телевизия, чета вестници и съм си изградил мнение. Но, вижте, в България съм дошъл в качеството си на музикант. Работата ми тук е да забавлявам хората.

- А като външен наблюдател как смятате – от какъв тип политици и политики се нуждае страната ни?

- Трудно ми е да преценя, но... България по-скоро се нуждае от политици, които да я извадят по-бързо от робството, в което се намира. Защото тя много години е била управлявана от чужди сили: преди – от Османската империя, после дълго време е била и под комунистически режим. Страната ви твърде бавно излиза от статуквото, за разлика от повечето посттоталитарни държави. Но тя обаче има огромен потенциал и за мен твърдо заслужава да е в Топ 10 на света.

- А какво мислите за световната икономическа криза и многото протести от тези дни в цял свят?

- Да, и при нас в Англия има демонстрации. Това са протести против капиталистите и банковата система, които контролират парите.

- А имате ли някаква идея какво трябва да се направи?

- Не, нямам. Не знам какво може да се направи, защото парите говорят (известния израз money talks – б.а.), парите движат света. Мисля, че финансовите институции трябва да престанат да си раздават огромни бонуси и следва да започнат да подпомагат малките бизнеси. Защото е абсурдно един мениджър на банка, който е допуснал огромни проблеми, да взима златни чекове за милиони. Обикновеният човек от улицата се чуди за какво той взима всичките тези пари, при положение, че банката му се е сринала.

- Но не е ли същото и с футболните играчи?

- Да, точно така! Защо един футболист трябва да взима 280 хиляди паунда на седмица? Уейн Рууни да речем, или някой друг като него? И тези толкова много пари той ги печели само за седем дни! Рууни просто играе футбол и трябва да е щастлив, че му плащат за нещо, което за него е едно приятно занимание. Живеем обаче в света на парите. Идва някой си арабски шейх в Англия и си купува „Манчестър“. И казва – ето сега ще закупя най-добрите играчи на света, за да играят за моя клуб. И ако даден футболист поиска примерно 300 хиляди евро на седмица – ОК, ще му ги платим. Защо? Спрете! Никой футболист не струва толкова пари.

- Искате да кажете, че политиците трябва да въведат някакви регулации в тези системи – в банките, във футбола?

- Не, не. Мисля, че хората, които управляват тези сфери, трябва сами да преустановят тази практика. Футболистите заслужават да получават заплата според своята игра, но е редно да има някакъв таван. Това важи и за бизнесмените, които са на високи позиции.

Защото, вижте, тези хора в момента, реално погледнато, не са изработили парите, които взимат. Седи си да речем някой директор в един голям стол в своя офис и някой идва и му казва – подпиши този документ. И той го подписва, дори без да го чете.

За мен това не е правилно. Защото след това, след като поработи по този начин шест месеца, за сбогом му дават една торба с пари. И малкият човек от улицата се чуди за какво става въпрос. Защото, когато пък той си загуби работата поради някаква причина, не взима нищо, а оня си отива с 1,6 млн. в банката. Това просто не е редно.

- Има логика.

- Не ме възприемайте като анархист! Аз съм просто един музикант, който от време на време прави стъпка назад, за да се огледа какво се случва около него. За мен най-важно е да доставям радост на хората и когато правя концерт, аз не излизам на сцената просто, за да казвам „благодаря“ след всяка песен. Искам публиката да стане пълноценна част от шоуто и когато то свърши, хората да си отидат в наистина добро настроение.

- У нас, освен с вашите песни, сте много популярен и с документалната поредица по СКАТ „Джон Лоутън представя...“. Колко серии са направени до момента?
- 17.

- Ще има ли и други снимки, общините в България са цели 264?

- Да, ако получа покана, ще приема. Но до края на годината ще имам други ангажименти. След концертите ми тази седмица в Карнобат, Кюстендил и Бургас се връщам в Англия, но на 1 ноември отново ще дойда в България, за да запиша албум с групата „Диана експрес“. После планирам да си почина активно покрай коледните празници,  а след Нова година продължаваме отново с „Джон Лоутън представя...“

- Какво ново ще чуе българската публика тази седмица на вашите концерти?

- Няма да минем, разбира се, без традиционните „July morning”, “Lady in black”, “Free me”и изобщо великите хитове на „Юрая Хийп“, но ще има и парчета, които са добре забравени и които не съм пял отдавна. Ще изпея и някои мои авторски песни, които зрителите на „Джон Лоутън представя...“ със сигурност са чували.

А също и една нова от нашумялия български филм „Love.net”, с която много се гордея. Ще ми акомпанират страхотни ваши музиканти, с които забивахме дори в Украйна и Русия. Изобщо шоуто ще е страхотно.


В категории: Интервю , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки