Соцреализмът сложи край на Авакум Захов


Соцреализмът сложи край на Авакум Захов
Писателят в кабинета си в София през март 1980 г.
05 Октомври 2011, Сряда


Януари 1966 година. Лондон. В дома на собственика на едно от най-известните и консервативни книгоиздателства „Касел“


Автор: Борис Цветанов

е посрещнат като световна знаменитост българският писател Андрей Гуляшки. На Острова „Дейли мейл“, „Гардиън“, „Дейли мирър“, а в Щатите „Нюзуик“ широко са рекламирали, че изпод перото му предстои да излезе сблъсък между легендата Джеймс Бонд и българския контраразузнавач Авакум Захов. И че агентът на Нейно Величество ще бъде победен.

Ако по понятни причини социалистическият читател няма представа за нито един от романите на Бонд, в Англия, САЩ, Франция, Италия, Индия, Аржентина и още дузина капиталистически държави познават Авакум. Първи са го превели във Франция – романът „Контраразузнаване“, истинска класика в жанра, излиза под заглавие „Мисия в Момчилово“.

Жак Марсенак, един от най-известните френски критици, пише във „Фигаро“: „Авакум Захов притежава всички цветове на живота! Неговата патологична способност за дедукция и анализ е изключителна!“ В „Нюзуик“ отделят място за три анализа на българския контраразузнавач: „Авакум Захов е българският лорд Галахад, Рицарят на доброто от кръглата маса на крал Артур“. „Андрей Гуляшки е възприел Джеймс Бонд като свой герой и се е запретнал да го реформира...“

Доста куриозно е едно изявление на Гуляшки пред сигналния брой на новия вестник „Поглед“, направо не е за вярване, че в ония години е могло да се пише и печатат подобни еретични мисли: „Този път Авакум ще се сблъска със знаменития Джеймс Бонд. Всесилния кумир на западното детективско четиво и екран респектира. Той е ловък, силен, умен.

Ужасен е не само с правото да убива, а и с уменията си. Самообладанието му, решителността и волята – тези несъмнени белези на мъжественост, го правят привлекателен. Читателите изпитват неосъзнат импулс да му подражават. Той внушава романтични представи... Милиони тиражи внушават, че най-доброто поле за проява на доблестните и силни мъже е борбата срещу комунизма...

Това ще бъде изключително тежък двубой. Авторът е далече от евтиното намерение да омаловажи действията на противника. Кой ще победи? И двамата ще търсят победа на всяка цена. Но Авакум няма да я търси с цената на всичко. Това го издига в нравствено отношение. Авакум няма да е всемогъщ, ще го отчаят ли ударите, които ще понесе в първите схватки?!“

Вестникът обещава след три месеца да започне печатане на романа в подлистници. Което така и няма да се случи.
Няма да се случат и много други неща. Злобата и завистта ще унищожат уникалния шанс български литературен герой да се прочуе от милиони тиражи на книги и от екрана като единствения победител на легендарния Джеймс Бонд.

В Лондон Гуляшки е посрещнат като класик в жанра, неотстъпващ нито на Флеминг, нито на Льо Каре, нито на Греъм Грийн. Там дава петнадесет пресконференции пред най-авторитетни ежедневници и седмичници. И нито дума и намек за унизителни подмятания от рода на тия, които вече двадесет и втора година се свързват с Авакум. За който Гуляшки е казал: „Аз обичам този образ и се гордея с него“.

Известен английски режисьор предлага да екранизира романа. Това е повече, отколкото Гуляшки е очаквал. Но той много добре знае синдрома на българския брат по перо. Започва дипломатически да дава уклончиви отговори. Работата му се усложнява и от това, че до него седи бъдещия създател на фамозното Шесто „писателят“ Костадин Кюлюмов.

За неговата „творческа“ биография „Десант“ вече писа. В Лондон Кюлюмов е и в качеството си на съдия и доносник. А Гуляшки си тръгва от британската столица с уклончиви обещания за окончателни отговори след консултации в София.
В Лондон и Вашингтон остават с впечатление, че екранизацията на книгата е въпрос единствено на време.

В Париж Гуляшки е сюрпризиран от един френски режисьор, който му предлага филмиране на двубоя Авакум-Бонд. Писателят отново отговаря нито с „не“, нито с „да“. Но изненадите не спират. В хотела пристига и американски кинорежисьор. Офертата на Холивуд надхвърля всичко очаквано: втори режисьор на филма е българин, а в главната роля – български киноактьор.

Костадин Кюлюмов подхвърля към писателя: „Какво има да търси наш човек в Холивуд!“ И Андрей Гуляшки разбира: героят му е осъден!

Авакум се появява на бял свят през 1959 година. Един духовно богат образ, беден в своето битие, човек, мечтаещ за красота, лишен от лично щастие и само победите над злото му носят нравствено удовлетворение като награда. „Това е хубавият човек“ – ще каже създателят му в интервю пред Кеворк Кеворкян.

Но той няма да го разбере и ще попита: „Красив? Хубавец?“. „Не – ще отвърне Гуляшки. – Хубав. Хубав човек. Достатъчно хубав и добър за всеки свят...“ Да си припомним критиците от „Нюзуик“: новият лорд Галахад, Рицарят на доброто...
Както и очаква, София посреща Гуляшки на нож.

След години, в минута на откровение, веднъж в кабинета на Серафим Северняк в незабравимото сп. „Отечество“ писателят ще каже: „Разбрах, че вече не съм никакъв Гуляшки. Превърнаха ме в  Губяшки“.

На партийно събрание в Съюза на писателите скърцането на зъби е по-страшно от онова, което вече е бивало по отношение на романа „Тютюн“. Най-върл противник на двубоя с Бонд е Богомил Райнов. По това време той е замислил своя супермен Емил Боев.

Лаврите на Гуляшки го дразнят. „Това – заявява той, - не е само излизане извън жанра! Това е удар в гърба на социалистическия реализъм“! След което следва нов огън и жупел: поставяне на Авакум в съревнование с Джеймс Бонд означава да лепнем на нашия герой същия печат на недостоверност и човеконенавистничество, които носи 007.

Окончателната присъда над Авакум я произнася пак Райнов: „Несериозно е да се води борба с призраци“.
Над готовия за печат роман надвисва сериозната опасност да не види бял свят.

„Поглед“ се отказва от обещанието си да публикува романа. В авторитетната библиотека за приключенски и шпионски романи „Лъч“ на издателство „Народна младеж“ (номер първи на библиотеката са първите три романа за Авакум) го свалят от плана си, при все че е обявен в каталога.

Вместо да свие знамената, Гуляшки се заинатява. Във вестник „Народна младеж“ започва печатане на романа в подлистници, като авторът се е изхитрил и е махнал една от нулите на Бонд. Получило се е заглавие – недоносче: „Срещу 07“. Но вече нищо не е същото. Няма да го има романът двубой на шпионските централи, няма Холивуд...

За шест години Гуляшки е написал пет романа за Авакум. Първият „Мисия в Момчилово“ (първоначално „Контраразузнаване“) е истинска класика. Сред образите на жанра е петият роман „Малка нощна музика“. За „Срещу 07“ критиците от „Нюзуик“ ще напишат, че е на нивото на най-добрия роман на Флеминг „От Русия с любов“.

Ударът срещу Гуляшки обаче е толкова силен, че той решава да погребе героя си. Пише „Последното приключение на Авакум Захов“ и в последната страница героят изчезва някъде из Тибет...
Всъщност това не е първият удар срещу Гуляшки като автор на кримки. Така се е разпоредила съдбата, че първият роман на писател комунист след Девети септември е криминалният му роман „Новолуние“.

Появил се през октомври, още на следващия месец критиката му удря голямата балтия. Лозан Стрелков пише в „Работническо дело“: „Изсмукана от пръсти история, пълна с будоарна скука в духа на Шерлок Холмс и Арсен Люпен“. Срещу Гуляшки скача Богомил Райнов. Това е удар не само по Андрей Гуляшки. Това е удар по българския криминален роман, анатемосан от  литературния шарлатанин Младен Исаев като „плевел, който трябва да се изкорени“. Жанрът ще лежи в нокдаун цели 12 години.

Разказът ни няма да е пълен, ако не се спрем на още един абсурд. Още с отпечатването на романа в подлистници във вестник „Народна младеж“ от Одеската киностудия пристига до Гуляшки предложение за неговото филмиране.

Там изобщо не обърнали внимание, че агентурният номер на легендата е с една нула по-малко и го наричат в писмото си Джеймс Бонд. Очевидно това не се е понравило на някоя литературна мижитурка, която е осведомила „който трябва“ и „където трябва“ и предложението на Одеската киностудия отива на кино.


Андрей Гуляшки С романа „Последното приключение на Авакум Захов“ Гуляшки „погребва“ героя си Актьорът Иван Налбантов влиза в ролята на едноименния главен герой в българския игрален филм „Приключенията на Авакум Захов“, излязъл на екран през 1980 г.

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки