Стефан Солаков: Всички, които са подценявали СКАТ, са грешали


Стефан Солаков: Всички, които са подценявали СКАТ, са грешали
10 Септември 2011, Събота


Стефан Солаков е роден на 16 декември 1942 г. в София. 


Автор: Интервю на Лъчезар Лисицов lisicov@desant.net

Повече от 40 години е работил като журналист в различни български, френски и турски средства за масова информация.

От няколко години води политически предавания по телевизия СКАТ.  Владее отлично френски и турски език, ползва свободно руски, английски и персийски. На 1 септември бе обявена кандидатурата му за президент на България от името на новата патриотична партия „Национален фронт за спасение на България“ (НФСБ).


- Г-н Солаков, вече сте официално номиниран за кандидат-президент от името на НФСБ. Има ли все още нещо, което широката публика не знае за вас?

- Нещо, което вероятно не е известно, е, че аз съм на практика двоен дисидент-разузнавач – уволнявали са ме през времето на комунизма за мои анализи – първо от БТА, а после и от „София прес“.

Вече е известно, че съм работил за външното разузнаване, но бях същевременно и журналист. Два пъти от Политбюро се събираха да обсъждат моя случай, след което и бях уволняван по настояване от най-висшо ниво. Но иначе всичко тръгна от това, че бях сред първите, завършили специалността ориенталистика.

- Какво означава тази специалност?
- Тя включва изучаване на някои източни езици – арабски, персийски и най-вече турски. Изучавахме и историята, културата на тези държави.

За мен бяха особено полезни експедициите в България и изработването на атлас на местата с тюркоезични общности у нас. Така стана ясно, че повечето от хората в тях са си българи – българомохамедани, които обаче вече не искат да се смятат за такива, защото се потурчват.

- Бойко Борисов обяви, че кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ са независими лица, понеже не били партийни членове. Но пък ГЕРБ ще плати кампанията им. Всъщност, доколко Росен Плевнелиев и Маргарита Попова могат да са независими?

- На мен ми е жал за това момче – г-н Плевнелиев. Той е интелигентен човек, експерт, но вижте как Бойко размества хората си като пешки, за да укрепи собствения си тил. Още отсега си личи, че Плевнелиев ще е марионетка, кукла на конци.

Вижте го как кима одобрително и най-високо се смее още преди Борисов да е понечил да каже каквото и да било. Този човек е свикнал да бъде преклонена главичка, което би било трагично за лидер от ранга на президента. Държавата минава в режим „Тодор Живков“, което е много неприятно. Всички лостове на властта преминават в ръцете на един авторитарен човек.

- Номинацията на Плевнелиев и Попова не е ли все пак добър пиар ход?
- Ами, всъщност от ГЕРБ направиха няколко гафа още когато ги обявиха. Първо Бойко каза, че е съобщил на Плевнелиев за кандидатурата му в последния момент – което си е вид садизъм. Т.е. той държи хората в напрежение, прави си с тях каквото си иска.

Росен Плевнелиев пък обяви гордо, че е германски възпитаник. Нямам нищо против немското възпитание, но подобна хвалба не звучи добре от устата на човек, който претендира да е обединител на българската нация. Да не забравяме, че той е дезертирал от България, когато тук е била най-тежката икономическа криза, когато се рушаха банки, нямаше какво да ядем.

В същото време нашият човек отишъл да крепи икономиката на Германия – сам се похвали, че е строил Райхстага, разни шосета... Плащал си е и данъците там. Маргарита Попова също има много тъмно минало. И подозрително бодро рапортуваше, че е свършила много работа за съдебната ни система, която виждате в какво състояние е.

Иначе – да, в общи линии двойката е приятна на външен вид, но както казва народът – отвътре е като червива ябълка. А червеят в случая е добре известен – всеки ден го гледаме как реже лентички по телевизията. 

- Избори се правят с много пари, вие имате ли финансов ресурс? На каква кампания ще заложите?
- Естествено, че нямам такъв ресурс. Аз вчера се смях, че съм имал право на два милиона лимит и си викам – ее, дано го стигнем тоя лимит. Но всъщност нашата агитационна трибуна си е телевизия СКАТ – нейният авторитет, възможностите за диалог със зрителите.

Там имаме възможност да кажем какво мислим, какво искаме и как ще го направим. Разбира се, получаваме и удари отвсякъде. Омаловажават ни, но както казва и собственикът на телевизията Валери Симеонов – всички, които са ни подценявали, са грешали. Може би това трябва и да ни е девизът на кампанията.

Нашата телевизия е институция в публичното пространство, защото единствена може да говори срещу правителството и не зависи от финансов натиск. А иначе парите не са най-важното. Имаше много лидери, които разчитаха на големи финанси, но безславно слязоха от политическата сцена. Помните партията на Симеон - много крадоха, взеха големите комисиони от сделката с дълга, но и те си отидоха.

- Кое ще е първото, което ще направите, ако бъдете избран за Президент на РБ?
- Първото е да започнем да детурцизираме България, както се казва - от върховете – и в прекия, и в метафоричния смисъл. Най-високите планински върхове у нас, начело с Мусала, продължават да носят турски имена.

Трябва да се повдигне достойнството на българската нация чрез налагане на истинските национални ценности, които днес са загърбени. Ще обърнем особено внимание на външната ни политика, където правим непрекъснати грешки. Особено в дипломацията.

Президентът има правомощия и в съдебната система – разполага с квота от четири човека в Конституционния съд (КС). Назначенията там следва, доколкото е възможно, да се ревизират. Това важи и за СЕМ (Съветът за електронни медии) – институция, която се занимава с политика, а не с това, за което е избрана. Ще инициирам широка дискусия за продажността на медиите.

Трябва да се разсече този възел. Да не забравяме и новините на турски език. Президентът може да се позове на Конституцията, да се обърне към КС, ако се наложи, за да се премахнат тези „тумори“ в нашата действителност, които застрашават националната ни идентичност.

Ще работя за допитвания до народа чрез референдуми. Ще отворя президентството за хората. Ще продължа да ползвам и телевизия СКАТ за тази цел – няма да бягам от критиките на зрителите.

- Кои правомощия на президентската институция трябва да се добавят или премахнат?
- Най-важно е да се реши въпросът – как да бъде избиран президентът. Ако ще се избира чрез всенароден вот, както е досега, то той трябва да получи по-големи правомощия. Например – да разпуска правителството и парламента при определени обстоятелства на криза и да обявява парламентарни избори. Аз съм за полупрезиденстка, но не и за президентска република.

- Редно ли е президентът да ръководи НРС и НСО?
- Не е редно – министър-председателят трябва да управлява тези служби. Но президентът трябва да бъде постоянно информиран, защото той е представителна фигура по отношение на външната ни политика.

Това всъщност сега е така – той има пълен достъп до всички държавни тайни, наравно с премиера и председателя на НС. Но назначенията в секретните служби не трябва да зависят от държавния глава, защото ръководителите на тези звена постоянно се ослушват и се чудят на кого да угодят – на президента ли, на премиера ли, на различните партии ли, които си имат вътре в тях свои хора.

Службите трябва да се освободят от тези зависимости от управляващите и от различните партийни интриги. Защото именно на тях се дължи трагичното състояние, в което се намира в момента ДАНС, а може би и НРС, която не е изложена на толкова голямо обществено внимание. Затова и са тези издънки с флашки и разни други подобни интриги и игрички, които разяждат държавата.

- А как ще работите с премиера Бойко Борисов? Вие сте негов критик.
- Вижте, премиерът Бойко Борисов има качества и не трябва да го подценяваме. Той следи всичко. Аз не смятам, че той е някакъв национален предател, както някои се опитват да го изкарат. Но той е национален наивник.

Няма хора около себе си, които да му дадат точната оценка и да му кажат какво да прави. Аз смятам, че един президент, който е наясно с проблемите на националната сигурност, може да помага на премиера, а не да се конфронтира с него. Естествено - трябва да му се казва истината право в очите. Но Борисов е доста затънал в заблужденията, които има по отношение на Турция, от което тепърва ще страдаме.

- Как оценявате работата на сегашния президент Георги Първанов?
- Той преди беше на правилна позиция. Говорил съм с него още през 1997 г. Но досието му го вкара в неприятна роля. Още като назначиха Димо Гяуров за шеф на Националната разузнавателна служба (по времето на Костов – б.а.), той отиде за досието на Георги Първанов във Вашингтон.

Тогава американските служби са установили, че Първанов е удобният човек, чрез който могат да разложат социалистическото движение в България. В това са съучаствали и Симеон Сакскобургготски, Иван Станчов, Дими Паница.

- Т.е. Щатите са назначили Първанов за президент?
- Да, но не е хубаво да говорим за падналия. Най-лошото при него обаче са изказванията за „хилядагодишното културно сътрудничество между България и Турция“. За един историк като него това е позор. А преди той разсъждаваше правилно, когато сме разговаряли.

- Защо така се обърна?
- Не мога да ви кажа. Поканиха го на няколко семинара в Истанбул... Вероятно такива са били нарежданията и на водещите го американски офицери.

Та нали съвсем наскоро излезе от нелегалност и генералът Никола Колев, който му е началник на кабинета. От “Уикилийкс” разкриха, че и той е информатор на американците. Т.е. Първанов си е получавал инструкциите директно на “Дондуков” 2.


В категории: Интервю , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки