Младият глас на Странджа Стойко Василев ще изпълни големия хит на Янка Рупкина „Калиманку Денку“


Младият глас на Странджа Стойко Василев ще изпълни големия хит на Янка Рупкина „Калиманку Денку“
Снимки: Архив
20 Януари 2022, Четвъртък


Именитата ни народна певица подари на гласовития си приятел правата на своята авторска песен, звучала на сватбата на легендарния Дейвид Бауи

Автор: Диана Славчева

През 1992 г. във Флоренция грациозната и божествено красива Иман – легендарен по това време топмодел, пристъпва към олтара, за да свърже живота си с любимия си Дейвид Бауи. Към олтара я съпровожда мистериозният български глас на Янка Рупкина, изпълняваща песента „Калиманку Денку“*... 



Калиманку Денку мандо мари, хубава,
до сега си ми била, Денку мари, калимана,
от сега на насетне, Денку мари, първо любе.

Изгори ме, Денку мари, повали ме,
та ма стори Денку мандо мари, сухо дърво,
сухо дърво, Денку мандо мари, орехово.


Авторският хит на солистката на „Мистерията на българските гласове“ в обработка на Красимир Кюрчийски печели сърцето и на швейцарския продуцент Марсел Селие.

Тази великолепна песен ще продължи да звучи вече в изпълнение на младия глас на Странджа Стойко Василев. Гласовитата певица му е подарила правата върху музикалния шедьовър и през април се очаква да видим неговото изпълнение в ефира на няколко български телевизии. 

В клипа участие ще вземе и самата Янка Рупкина, както и сладкогласните певици от хор „Самодивски огън“, на който Стойко Василев е ръководител вече 11 години.



А негов ментор и настойник в музикалната кариера пък е самата Янка Рупкина. 



Стойко Василев е родом от Бургас. Закърмен е с народните песни от най-ранното си детство, като пропява странджанските напеви още четиригодишен. По-късно, докато учи в бургаското музикално училище, талантът му е забелязан от Калинка Згурова и професор Чапкънов.

Днес младият глас на Странджа може да се похвали с купища отличия от конкурси и надпявания.



С неговите изпълнения са издадени два самостоятелни компактдиска: „Самодивски огън 1“ и „Самодивски огън 2“, които се радват на голям интерес от страна на почитателите на родния фолклор.

 

През 2024 г. Стойко Василев ще отбележи своя 30-годишен юбилей. По този повод той ще събере на една сцена най-известните народни певци в България. Малко са творците като него, които на такава млада възраст вече са с утвърдени имена и се радват на уважението на своите колеги и любовта на публиката. 

Нищо чудно след време някоя голяма световна звезда, подобно на Дейвид Бауи, да избере негова песен да звучи на важно за живота му събитие... 

* калимана  (диал.) кръстница


В категории: Добри Вести , Фолклор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки