Българските думи на 2021 г.: „антиваксър”, „изчегъртване” и Харвард


Българските думи на 2021 г.: „антиваксър”, „изчегъртване” и Харвард
20 Януари 2022, Четвъртък


В челната десетка от анкетата на „Как се пише?“ влизат още ваксина, зелен сертификат, промяна, избори, бустерна доза и чекмедже

Автор: Десант

Преценям, антиваксър и изчегъртване са най-употребяваните думи на 2021 г. Това показа широко проучване, проведено на платформата за грамотност „Как се пише?“.

След тях с броени гласове разлика оспорваната битка за третото място загубиха ваксина и зелен сертификат. В челната десетка влизат още промяна, избори, бустерна доза, Харвард и чекмедже.



Всеки от анкетираните в рамките на кампанията „Думи на годината с „Как се пише?“ имаше възможност да посочи до три от десетте предложения, затова процентите надхвърлят 100. 

10-те предложения бяха определени от журито на инициативата – д-р Павлина Върбанова, доц. Георги Лозанов, Веселина Седларска, Константин Вълков и Доротея Николова. То разгледа 30-те най-популярни предложения на участниците в първия етап.

В списъка, подреден по азбучен ред, попаднаха и две устойчиви словосъчетания, както и една некнижовна дума – прецèням (42 на сто от гласувалите), станали част от обществените дискусии през годината. 34% са маркирали антиваксър, а 30% – изчегъртване.


В категории: Новини , Анализи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки