Свети Николай е смятан за повелител на трапезите и почерпката за неговия празник трябва да е богата и пълна със символика


Свети Николай е смятан за повелител на трапезите и почерпката за неговия празник трябва да е богата и пълна със символика
Снимки: Авторът
06 Декември 2021, Понеделник


Вижте какво трябва да включва менюто за Никулден

Автор: Яна Славянска

„Варвара вари, Сава меси, Никола гости гощава“, казва народът. Така че чествания на 6 декември като закрилник на моряците, рибарите и банкерите свети Никола се смята също и за повелител на трапезите.

Традицията повелява на Никулден да се сервира блюдо от шаран. То е своеобразно жертвоприношение към свети Никола, благодарност за закрилата в премеждия, надежда за добруване и радост, молитва за здраве и берекет. 

„Шаранът задължително трябва да се приготви цял, за да е цяло благоденствието и да е цяло семейството. Иначе той може да е пълнен, опечен в тесто или по друга рецепта, каквато реши да използва домакинята“ - уточнява уредникът в бургаския Етнографски музей Росица Топалова. 

По принцип обредното ястие може се направи и от друг вид риба, но важното е тя да има кръстна кост в главата и да е с люспи, които са символ на богатство и късмет.

Освен рибното блюдо, на масата за празника на свети Никола трябва да присъстват и никулденските краваи, които по традиция се правят с богата пластична украса с различни празнични символи – например изображение на светеца, кораб, рибарски мрежи, риба, слънчеви знаци и т.н..

Слагат се и много плодове – пресни и сушени, орехи, както и постни ястия – предимно варива: жито, царевица, боб. Тези много зърна символизират изобилието. 



Обредната трапеза за Никулден се прикадява и освещава. Според старите обичаи, от ястията и хляба се раздава на хората и едва тогава семейството може да седне на масата и да се храни.

В Бургас, който на 6 декември отбелязва заедно с Никулден и своя празник на града, традиционно на площада пред Общината се извършва освещаване на никулденска трапеза, организирано от бургаския Регионален исторически музей. И тази година ритуалът бе извършен в присъствието на кмета, областния управител, общински съветници, местни жители и свещеници, предвождани от Агатополския епископ Йеротей.



На гражданите бяха раздадени сто и петдесет литра рибен курбан, приготвен по автентична рецепта, и печена на скара риба, приготвени от готвачите на полевата кухня на военноморския ни флот. 




В категории: Добри Вести , Кухнята на българите

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки