Цената на газа скочи драстично


Цената на газа скочи драстично
Снимката е илюстративна
01 Декември 2021, Сряда


Увеличението е в резултат на нарастване на цените на международните газови пазари през последните дни на ноември

Автор: Десант

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие нова, рекордно висока цена на природния газ от 102,33 лв./MWh  (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). За предходния месец ноември утвърдената от регулатора цена беше 93,19 лв./MWh. 

Решението е във връзка с подаденото от „Булгаргаз" ЕАД заявление за утвърждаване на цена за декември 2021 г., по която общественият доставчик ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Решението е прието в съответствие с условията на договора между „Булгаргаз" ЕАД и ООО „Газпром експорт", условията по договора с азербайджанската компания и споразуменията към него.

В решението на КЕВР е приета предложената на 1 декември от „Булгаргаз" ЕАД цена на природния газ, актуализирана с пазарните индекси на европейските газови хъбове към 30 ноември и със средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари на Европейската централна банка за ноември 2021 г.

В актуализираното ценово заявление на обществения доставчик са отчетени и количествата природен газ по програмата за освобождаване, по договорите с лицензиантите, както и с клиенти по свободно договорени цени. 

Увеличената цена на природния газ за декември е в резултат на нарастване на цените на международните газови пазари през последните дни на ноември. Независимо от това, по данни на „Булгаргаз“ ЕАД, цената, която дружеството предлага за българския пазар, остава с около 35% по-ниска от цените на европейските газови хъбове.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки