Имало опити Св. Кирик да стане хазартен център


Имало опити Св. Кирик да стане хазартен център
17 Ноември 2021, Сряда


Това заяви служебният министър Велислав Минеков, цитиран от „Дарик“

Автор: Десант

През годините е имало опити созополският остров Свети Кирик да бъде превърнат в хазартен център. Това заяви служебният министър на културата проф. Велислав Минеков, цитиран от „Дарик“.

„Островът е абсолютно ограбен, до последно, липсват два торпедни кратера, достойни за всеки световен музей, унищожен е виенският парапет, нарязан и претопен“, разкрива Минеков.

Той посочи още, че е имало разговор на високо ниво по отношение на щетата на остров Свети Кирик.

„Имаме подадена ръка от Франция и ЮНЕСКО във връзка със спасяването на острова заради съществуващата разруха заради мечтите да се управлява по престъпен начин“, посочи още той.

Припомняме, че през 2010 г. парчето земя, известно като Св. св. Кирик и Юлита,, което е със статут на недвижима културна ценност, тъй като на територията му са разкрити значителни археологически разкопки, бе предоставено безвъзмездно за управление на Министерството на културата. Още тогава от ведомството възнамеряваха да реализират проект за основен ремонт и адаптация на бившата сграда на Морската търговска гимназия като Музей на черноморската култура.

В по-ново време министър Боил Банов се срещна с френския посланик Флоранск Робин, с която обсъдиха идеята островът и музеят на него да станат част от мрежата, която свързва „Лувъра” в Париж с „Лувъра” в Абу Даби.

Разговори за това Банов води с министъра на културата и развитието на знанието на Обединените арабски емирства Н. Пр. Нура бинт Мохамед Ал Кааби по време на Третата среща на върха в областта на културата – „Абу Даби  - 2019“, както и на видеоконферентна среща през април 2020 г.

Междувременно, служебният министър Минеков в края на август тази година заяви категорично, че собствеността върху острова ще бъде прехвърлена на Община Созопол.

Свети Кирик бе обявен и като един от приоритетите на новия областен управител на Бургас проф. Мария Нейкова. Още когато пое длъжността през пролетта на настоящата 2021 г., тя обеща да задвижи проекта, който от години залежавал в Министерството на културата.

До днес обаче продължаваме да слушаме само за витиевати намерения, без да ставаме свидетели на нито едно конкретно действие по реализацията им.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки