ЕVN дърпа шалтера на ВиК-Хасково заради просрочени задължения от над половин милион лева


ЕVN дърпа шалтера на ВиК-Хасково заради просрочени задължения от над половин милион лева
17 Ноември 2021, Сряда


Ще бъде спрян тока на касови салони, работилници и други обекти на водното дружество

Автор: Десант

Административни сгради на ВиК-Хасково ще бъдат с ограничено електрозахранване от 25 ноември поради просрочени задължения от над половин милион лева за доставена електроенергия.

Мярката ще влезе в сила, в случай че до 23 ноември дружеството не заплати просрочените задължения.

Изключване на електрозахранването на 25 ноември ще засегне общо 9 административни обекта на водното дружество - в Хасково, Симеоновград, Любимец, Ивайловград и Тополовград. Водоснабдяването няма да бъде засегнато.

Водното дружество е информирано за графика на изключване, така че да има възможност да предприеме съответните мерки за безопасност.

Като последваща мярка и в случай на липса на реакция за пълно изплащане на сумата за консумирана електроенергия, ЕVN Електроснабдяване-ДПИ ще бъде принудено да пристъпи към изключване и на други обекти на ВиК-Хасково като касови салони, работилници и други.

Към крайната мярка ЕVN Електроснабдяване-ДПИ пристъпва след  проведени редица опити за намиране на решение и разговори със заинтересованите страни, но до този момент не е налице поемане на ясен ангажимент за покриване на отворените задължения, както и за подсигуряване на средства за последващите задължения за електроенергия на водното дружество, обясняват от доставчика на електроенергия.



Предистория

ВиК-Хасково се снабдява с електрическа енергия от EVN Електроснабдяване в качеството му на Доставчик от последна инстанция (ДПИ) oт август 2021 г. Причината е прекратяване на договора с дотогавашния доставчик на електроенергия от свободен пазар към водното дружество, което след това не успява да сключи договор с нов доставчик от свободен пазар.

Съгласно нормативната база в такъв случай обектът се снабдява от ДПИ, който доставя електроенергия на онези небитови клиенти, които не са избрали търговец на свободния пазар.

Вик-Хасково срещна трудности със заплащането още за първата си фактура за август 2021 г. към EVN Електроснабдяване. Тогава, отчитайки обществена роля на водното дружество за гражданите на Хасково и региона, ЕVN Електроснабдяване-ДПИ прие да  сключи спогодба за разсрочено плащане на фактурата за август 2021 г., изтъкват от електроразпределителното дружество.

Следващата фактура за септември 2021 г. с краен срок за плащане 25 октомври обаче е платена само частично и със закъснение. След спазване на всички заложени срокове за информиране, преговори и предупреждение от ЕVN Електроснабдяване-ДПИ  подчертават, че са били принудени да пристъпят към подаване на заявка за ограничаване на захранването за сгради на ВиК-Хасково от 25 ноември 2021 г.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки