Макет на „Шести участък“ ще краси градския парк на миниатюрите „Мини Габрово“


Макет на „Шести участък“ ще краси градския парк на миниатюрите „Мини Габрово“
16 Ноември 2021, Вторник


Той пресъздава вида на легендарния габровски квартал от края на XVIII и началото на XIX век

Автор: Десант

Макет на габровския квартал „Шести участък“ от края на XVIII и началото на XIX век изработи скулпторът Климент Генчев. Той пресъздава голяма част от улиците „Опълченска“ и „Николай Палаузов“ и e с внушителни размери – 200 см на 110 см. Създаването му е отнело на неговия автор малко повече от три месеца.

Макетът е снабден със соларно захранване, неговите прозорци и уличните фенери ще светят нощем.

Идеята е на Народно читалище „Будителите 2017“ и цели да покаже взаимодействието между културата и технологиите, стъпвайки върху чертите на габровския дух и традиции, премесени с иновативни интерпретации.Макетът ще допълни съдържанието на градския парк на миниатюрите „Мини Габрово“, който до края на месеца ще бъде изграден в двора на бившето помощно училище в кв. „Шести участък“. Неотдавна Община Габрово предостави сградата на читалищната институция за стопанисване.

По време на хакатон, посветен на „Шести участък“, бяха локализирани няколко проблема, единият от които е липсата на човекопоток в квартала. Музейните работници, които организират обиколки с туристи, изтъкват, че стигат до там и спират, защото няма какво да им бъде показано. Така се появява замисълът за нова атракция на града.

Паркът е своеобразно продължение на миналогодишния проект на „Будителите“ – „Габрово – 160 г. творчески град“. Тогава Климент Генчев изработи миниварианти на пет знакови сгради за Габрово, които представляват архитектурно богатство на града. Това са възстановки на Калпазановата къща, вилата на Пенчо Семов, Дома на културата, Белодробната болница (Парахода) и ЖП гарата.

Всички макети ще бъдат поставени върху масивни постаменти под стъклени куполи, така че да издържат целогодишно на атмосферни влияния и да се запазят невредими.

Проектът е съфинансиран от програма „Култура“ на Община Габрово по приоритет „Артистични намеси в градска среда“.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки