Навършват се 120 години от създаването на Българското историческо дружество


Навършват се 120 години от създаването на Българското историческо дружество
09 Ноември 2021, Вторник


То е създадено на 9 ноември 1901 г. в София с цел да подпомага дейността на учителите по история

Автор: Атанас Коев

На 9 ноември се навършват 120 години от създаването на Българското историческо дружество. То е създадено през 1901 г. в София с цел да подпомага дейността на учителите по история.

Първоначално организацията съществувала като Историческо дружество на преподавателите във Висшето училище в столицата (дн. Софийски университет „Св. Климент Охридски“) и в средните училища на страната.

Неин печатен орган в периода 1905-1944 г. е списание „Известия на Историческото дружество в София“. След 1945 г. изданието се преименува в „Известия на българското историческо дружество“. В тях се поместват редица статии, съобщения, рецензии и други материали по българска и обща история и археология.



В периода 1928-1933 г. Историческото дружество издава „Българска историческа библиотека“, където биват публикувани множество ценни изследвания по проблемите на родната ни история.

От 1945 до 1951 г. като орган на Българското историческо дружество излиза списание „Исторически преглед“, а от 1972 г. започва да се издава списание „Векове“, в което и до днес се печатат голям брой исторически материали.


До Първата световна война дружеството на историците у нас развива своята основна дейност главно в София. След края на световния конфликт то разпространява дейността си и в други краища на България.

Преименува се на Българско историческо дружество в 1945 г., което в 1951 г. прекратява за известно време своето съществуване. Дейността му е възстановена  през 1964 г., когато към него се създават седем секции. Те обхващат археолигята и различните периоди от българската история, етнография и архивистика.

Днес Българското историческо дружество продължава да издава двете свои списания „Исторически преглед“ и „Векове“. То организира провеждането на свои конгреси и конференции, както и на възпоменателни събрания по различни поводи.

Дружеството на историците ни поддържа активни връзки със сродни на него организаци в страната и в чужбина.

След демократичните промени настъпили в България през 1989 г. дейността на Българското историческо дружество замира за известно време, но след това отново е възобновена и набира скорост.


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки