Проф. Витанов: Пожарът продължава да гори със страшна сила


Проф. Витанов: Пожарът продължава да гори със страшна сила
29 Октомври 2021, Петък


Очакванията му са броят на активните случаи на ковид-19 да продължи да расте и да почне да наближава 100 000

Автор: Десант

„В следващите 4 дни не се очаква по-нататъшно ускоряване на влошаването на ситуацията. То ускоряване на влошаването не се очаква, но влошаването си е тук.  Нещата не са добре" - предупреждава във фейсбук профила си проф. Николай Витанов.

Той очаква базовото репродуктивно число, което осми ден е малко над 1,3, да падне под този притеснителен показател. 

„Мотаенето около 1,3 обаче означава, че здравната система няма да може да си отдъхне. Очакванията тук са броят на активните случаи да продължи да расте и да почне да наближава 100 000", коментира математикът.

По думите му, такова натоварване досега не е било. „Технически погледнато - здравната система е претоварена. Ако не беше претоварена, нямаше да се разкриват нови легла. Очаква се да има продължаващ наплив от нуждаещи се от болнично лечение и от интензивно такова. Този наплив няма да бъде регистриран от статистиката, тъй като просто няма толкова легла.

Претоварването на здравната система е и кадрово - няма кадри за първа линия, а каквито има, са доста изтощени. Смъртността се очаква да е висока поне още 2 седмици - тоест поне до средата на ноември. Там някъде ще разберем дали ще излезем от Долината на плача или ще продължим да сме в нея и във втората половина на ноември" - казва проф. Витанов.

Той съветва: „Хора, пазете се, спазвайте елементарните мерки, тоест стойте настрана от масови събирания и поддържайте лична хигиена, като достатъчно дълго си миете ръцете - поне 20 секунди... Правете каквото искате, ходете, където искате. Но стойте на достатъчна дистанция от другите и не се заседявайте много на места, където има много хора. Минимизирайте възможността някой да ви зарази“.

Математикът отбелязва още, че починалите досега за октомври 2021 са 6,43 пъти повече отколкото починалите за целия октомври 2020. „Пожарът продължава да гори със страшна сила“ - обобщава проф. Витанов.



В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки