Ето кой не трябва да се ваксинира с Pfizer срещу COVID-19


Ето кой не трябва да се ваксинира с Pfizer срещу COVID-19
Снимката е илюстративна
27 Октомври 2021, Сряда


Информацията разпространи Министерството на здравеопазването

Автор: Десант

От Министерство на здравеопазването разпространиха информация кои хора НЕ трябва да се ваксинират с ваксината на Pfizer (Comirnaty) срещу COVID-19.

Това са:

- Всеки с тежка алергия към компонент на ваксината (т.е. такъв, който причинява анафилаксия или изисква медицинска намеса);

- Тези на възраст под определената в кратките характеристики на продуктите;

- Хора, които в момента са в изолация или имат симптоми на COVID-19; тези хора могат да се ваксинират, след като приключат с изолацията и след преустановяването на всичките им симптоми.

От Министерство на здравеопазването посочват също, че хора, които могат да се ваксинират след обсъждане на ползите и рисковете и/или след консултация с техния наблюдаващ/лекуващ лекар, са:

- Лица с анамнеза за тежка алергия към някоя ваксина или към инжекционен лекарствен продукт;
- бременни;
- лица с имунокомпрометиращи заболявания;
- кърмещи жени;
- лица на терапия с антикоагуланти.

От МЗ казват и кои са хората, които трябва да следват специални процедури:

- Лица с анамнеза за тежка алергия (изискваща медицинска намеса) към нещо различно от ваксина или инжекционно лекарство може да получи ваксината, но трябва да остане за медицинско наблюдение в продължение на 30 минути след получаване на ваксината.

- Хората, които наскоро са боледували от COVID-19 и са били лекувани с антитяло-базирани терапии (напр. с моноклонални антитела или реконвалесцентна плазма), трябва да изчакат до 90 дни след лечението, за да бъдат ваксинирани.

- Хората с известна експозиция на COVID-19 трябва да изчакат, докато карантината им приключи, преди да се ваксинират (освен ако не живеят в места с множество хора, като старчески дом, поправителен дом или приют за бездомни, в този случай те могат да бъдат ваксинирани по време на период на карантина).

- Хората, които са получили друга ваксина (не-COVID-19 ваксина), трябва да изчакат поне 14 дни, преди да получат ваксина срещу COVID-19. По същия начин, ако човек е получил ваксината срещу COVID-19, той трябва да изчака най-малко 14 дни, преди да получи други ваксини (ваксини, които не са срещу COVID-19).


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки