Преболедувалите COVID-19 с положителен антигенен тест от днес вече могат да си изтеглят сертификат


Преболедувалите COVID-19 с положителен антигенен тест от днес вече могат да си изтеглят сертификат
25 Октомври 2021, Понеделник


Днес в часовия диапазон 9.00-10.00 ч бе постигнат рекорд по изтеглени документи

Автор: Десант

От днес, 25 октомври 2021 г., всички граждани, които са доказано преболедували COVID-19 с положителен резултат от направен антигенен тест и са регистрирани в Националния регистър за борба с COVID-19, могат да изтеглят своето удостоверение за преболедуване от интернет портала на Националната здравно-информационна система.

Документът е разработен от „Информационно обслужване“ АД в рекордно кратки срокове от 4 дни.

Удостоверението ще важи само на територията на България и с него няма да може да се пътува зад граница.

Гражданите, които желаят да получат удостоверение за преболедуване на COVID-19, доказано чрез бърз антигенен тест, трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта и телефонния номер, с който са регистрирани в Националния регистър за борба с COVID-19. Те ще получат специален SMS код, който трябва да се въведе в страницата на портала.

Удостоверението за преболедуване ще е с продължителност 365 дни от датата на първия положителен антигенен тест за COVID-19.

Припомняме, че съгласно заповед на министъра на здравеопазването № РД-01-856 от 19.10.2021 г. за въвеждане на временни противоепидемични мерки, изм. със Заповед № РД-01-861 от 21.10.2021 г. валидността на удостоверенията за преболедуване на COVID-19 беше удължена от 6 на 12 месеца.

Гражданите, които фигурират като потвърдени случаи с положителен PCR резултат в COVID регистъра, ще продължат да ползват европейския зелен сертификат.

Въпреки че съгласно Регламент (ЕС) 2021/953 на Европейския парламент продължителността на сертификата за преболедували с доказан PCR тест е 180 дни, във връзка с новите противоепидемични мерки за територията на България, неговата валидност е удължена до 365 дни от датата на първия положителен тест.

На практика, на сертификата им ще е отбелязана дата на валидност шест месеца след преболедуването. Друг документ няма да им бъде издаван. Проверяващите ги ще трябва да пресмятат кога изтича едната година от началото на неговата валидност.

Общо 1,470 млн. е броят на изтеглените зелени европейски сертификати до този момент. От обявяването на епидемичните мерки на 19 октомври до този момент гражданите са изтеглили над 550 хиляди сертификата.

Днес в часовия диапазон 9.00-10.00 ч бе постигнат рекорд по изтеглени сертификати – 24 723, а от началото на деня броят им надхвърли 60 хил. От тях 13 000 са удостоверения  за преболедуване на COVID-19, доказано чрез бърз антигенен тест, което е около 20% от всички изтеглени документи.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки