Дариха на Малко Търново голямоформатна карта на Странджа


Дариха на Малко Търново голямоформатна карта на Странджа
Снимка: Геопан
25 Октомври 2021, Понеделник


На 25 октомври 1913 г. градът се връща в пределите на България

Автор: Катя Петкова

На днешния ден – 25 октомври 1913 г., представители на Турция и България подписват протокол за предаването на част от малкотърновската покрайнина на Царство България. С този международноправен акт Малкотърновско или по-точно казано - част от неговото землище, преминава в патримониума на третата българска държава.

Същинското освобождение на града във военния смисъл на думата е извършено няколко дни по-рано, когато 10-та погранична рота с командир кап. Минчо Сотиров завзема тази част на Странджа.

Въпреки че тогава присъединяването изглежда по-скоро логично, отколкото стратегически значимо, днес то има нарастващо геополитическо значение. Защото Малкотърновско е сърцето на така наречената „вътрешна Странджа“, което дава своя отпечатък върху цяла Източна Тракия.

Това значение най-добре може да се „прочете“ и разбере от картите – старите и новите географски и геополитически  карти. Малко Търново има една от най-богатите картографски колекции на стари карти у нас. Най-новото попълнение на неговата сбирка е дарената за празника на града необичайна голямоформатна карта „Странджа – Петрова нива“ в подробния мащаб 1:55 000 и с размери 160 х 120 см.

Дарението е направено от трима българи - родолюбеца проф. Иван Гаврилов, военния картограф  ор.подп. инж. Тотьо Ангелов и д-р Стефан Пейков – последните двама учредители на Българската картографска асоциация (БКА).

Дарението е в специално технологично изпълнение. Изработено е на метализирана плоскост с UV устойчиви мастила, което гарантира нейната дълготрайност и устойчивост на атмосферни влияния. Тя ще бъде монтирана в близост до Туристическия информационен център на общината (ТИЦ) и ще дава обилна информация на гостите на града и местното население за Малкотърновската покрайнина с нейното изключително природно и културно-историческо богатство.

Картата е двуезична – на български и английски език. На нея са отбелязани не само община Малко Търново, но и останалите странджански общини -  Созопол (480 км²), Приморско (350 км²), Царево (513 км²), Средец (1150 км²), Камено (172 км²), Карнобат (110 км²), Стралджа (210 км²), Болярово (474 км²) и  цялата територия на природен парк Странджа (1161 км²).

Картата «Странджа – Петрова нива» опаметява присъединяването на Малкотърновската покрайнина към Отечеството. Освен това дарението привлича внимание върху 125-тата годишнина на организираното Тракийско движение в България и ролята на Малко Търново в полагането на неговото начало. Изразява признателност към Община Малко Търново и нейния кмет Илиян Янчев за техните приноси в създаването и разпространението на картата. То е израз и на успешната съвместна работа на Общината с Българската картографска асоциация (БКА), която тази година навърши 10 години от своето основаване.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки