Бременните жени в повечето случаи по-леко карат коронавируса


Бременните жени в повечето случаи по-леко карат коронавируса
21 Октомври 2021, Четвъртък


Въпреки това, рискът не трябва да се подминава, а превенцията остава основен източник на защита за бременната и бебето

Автор: Десант

Сравнително нисък е броят на разболелите се от COVID-19 бременни жени, като заболяването при тях преминава, в повечето случаи, леко. Въпреки това, рискът не трябва да се подминава, а превенцията остава основен източник на защита за бременната и бебето – отговорност за нея имат и близките.

Около това мнение се обединиха специалистите, които се включиха в новото дигитално издание на „Форум бременност и детско здраве“. То се проведе на 16 октомври и събра едни от най-уважаваните имена в медицинските среди.

Събитието се излъчи на живо в каналите на организатора Puls.bg и стрийминг платформата на Investor Media Group - Investor Media PRO, и достигна до над 10 000 души. Една от темите, която породи най-силен интерес бе тази за COVID-19 и бременността.

„Досега в „Майчин дом“ не е имало случай на предаване на коронавирусната инфекция от майка на бебе по време на самата бременност. Няма данни ваксинирането срещу COVID-19 да застрашава настъпването на бременност“, обясни управителят на Медицински център „Майчин дом“ – акушер-гинекологът д-р Иван Диков, пред водещата Румяна Тасева, която е и главен редактор на Puls.bg.

Друга ключова тема в програмата на есенното издание на форума за 2021 година бе за мерките при хипофункция на щитовидната жлеза и тиреоидит на Хашимото преди, по време на и след бременността.

Д-р Емил Начев, ендокринолог от УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев“, обясни, че диагнозата тиреоидит на Хашимото се среща все по-често през последните 15 години. Той подчерта, че при хипотиреоидизъм има риск от преждевременно раждане, аборт и нарушени когнитивни функции при новороденото.

В някои случаи заболявания на щитовидната жлеза могат да се отключат и след раждането, като постпарталният тиреоидит се проявява най-често 2 до 6 месеца след раждане.

Добрата осведоменост и подготвеност на бременната жена, придържането към здравословен хранителен режим и физическата активност са изключително важни за протичането на по-леко раждане и по-бързото възстановяване на жената след това, обясни и д-р Ирена Шикова, акушер-гинеколог от „Майчин дом“. Тя обаче подчерта, че те не са абсолютна гаранция и призова бременните жени да се доверяват на проследяващите ги лекари.

По отношение на методите на раждане, д-р Шикова допълни, че нормалното раждане е най-добрият избор, когато няма усложнения. Началникът на родилното отделение на СБАЛАГ “Шейново“ д-р Мадлен Китанова също подкрепи твърдението, като допълни, че възстановяването на матката е по-бързо при родилите естествено жени.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки