В унгарския град Естергом се случва едно от чудесата с мощите на св. Иван Рилски


В унгарския град Естергом се случва едно от чудесата с мощите на св. Иван Рилски
19 Октомври 2021, Вторник


На празника на светеца, който е и Ден на българо-унгарското приятелство, делегация на НФСБ посети известната базилика

Автор: Десант

Денят на свети Иван Рилски, който е и Ден на българо-унгарското приятелство, бе честван тържествено в Унгария, за разлика от далеч по-беглото му споменаване у нас.

Духовният център на Унгария – Естергом, и тази година показа, че пази спомена за небесния покровител на България. В Базиликата – най-внушителната катедрала на Унгария, бе отслужена тържествена служба. На нея присъства и българската делегация, водена от лидера на НФСБ Валери Симеонов.

Именно тук, в Базиликата се случва и едно от големите чудеса, които се свързват с големия български светец.

По време на една от поредните Унгарско-византийски войни мощите на свети Иван Рилски са взети от Крал Белла Трети и са пренесени в родния му Естергом. Тогавашният католически архиепископ казва, че не е чувал за подобен светец. Затова Иван Рилски го наказва с онемяване. След като коленичил пред мощите и поискал прошка от българският светец – архиепископът проговорил. Това накарало Белла Трети да си промени решението и върне мощите на българския небесен закрилник в Средец (София).

Валери Симеонов и представители на Българското самоуправление в Унгария се преклониха пред свети Иван Рилски, заставайки пред паметната плоча, монтирана на една от стените от българската общност в Унгария за Деня на българско-унгарското приятелство през 2016 г.



По-рано същия ден заседанието на унгарския парламент започна с триминутна реч на председателя му Ласло Кьовер, посветена на 19 октомври.

Той се обърна със специални благодарности към Валери Симеонов, посочвайки заслугите му този ден да бъде признат с решение на парламентите на България и Унгария.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки