Въвеждат задължителен зелен сертификат за всички дейности на закрито


Въвеждат задължителен зелен сертификат за всички дейности на закрито
19 Октомври 2021, Вторник


Причината за затягане на мерките е, че нарастват новите случаи на коронавирус и на хоспитализираните у нас

Автор: Десант

Въвеждат задължителен зелен сертификат за всички дейности на закрито.Това съобщи служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на брифинг, на който обяви новите ограничения. Причината за затягане на мерките е, че нарастват новите случаи на коронавирус и на хоспитализираните у нас. Към днешна дата само област Кърджали е в "жълта" зона, останалите региони в страната са "червена" или в "тъмночервена" зона.

Заповедта за новите мерки влиза в сила в 00.00 часа в сряда (20 октомври) срещу четвъртък (21 октомври).

В процеса на обсъждане са се включили както здравни експерти, така и специалисти от образователното министерство и това на туризма, подчерта д-р Кацаров.

Всички дейности на закрито ще се извършват само при наличието на зелен сертификат - завършен цикъл на ваксинация, преболедуване, направен антигенен тест в последните 48 часа или PCR тест в последните 72 часа.

"Въвежда се изискване за зелен сертификат за всички кина, театри, циркови представления, музеи, галерии, магазини тип мол, магазини над 300 кв. метра, фитнес центрове, спортни зали, клубове и басейни, заведенията за хранене, хотелите. Пазарите на открито трябва да спазват всички противоепидемични мерки", обясни Кацаров.

За организираните екскурзии също важи зеленият сертификат.

Кацаров поясни, че що се касае за училищата, то ще направят всичко възможно те да останат присъствено. Но всички в училищата ще трябва да носят маски. Служебният министър обясни, че във всички общини, където 14-дневната заболеваемост е над 750 на 100 хил. население, ще бъдат преустановени присъствените учебни занимания.

Студентите в университетите също ще могат да учат присъствено, но отново само със зелен сертификат.

Преустановяват се свижданията в лечебните и социални заведения. Кацаров поясни, че противоепидемичните мерки ще трябва да продължат да се спазват.

Работодателите и органите по назначаване във всички администрации да организират работния процес на служителите като установяват работно време с променливи граници, разпределят работа от разстояние за най-малко 50% от персонала, освен ако работата не го позволява, гласи още заповедта на здравния министър, която ще бъде разпространена по-късно през деня.

Преустановяват се свижданията в лечебни заведения и в социални услуги. Въвежда се изискване за всички работещи в лечебни заведения да работят при наличие на зелен сертификат. Това изискване се въвежда и за работещите в старчески домове.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки