Българската картографска общност отбеляза 10 години от създаването си


Българската картографска общност отбеляза 10 години от създаването си
19 Октомври 2021, Вторник


Вижте кога и къде е издадена първата карта на български език 

Автор: Мила Пейкова

Българската картографска общност отбеляза 10-ата годишнина от създаването на националната си асоциация в София.

През 2011 г., търсейки своя европейски път, българските картографи учредяват БКА (Българска картографска асоциация). Това съкращение бързо става популярно в международните картографски среди, защото зад него стои амбициозна общност, съставена от специалисти, учени, преподаватели и хора изпълнени с любов към картографията - вековно човешко умение за изобразяване на геопространството с цел овладяването и разумното му използване от човека.

Припомняме, че първата карта на български език е издадена през 1843 г. – забележете в Страсбург, днес седалище на Европейския съюз, от русенеца Александър Хаджи Руссет и тя носи заглавие „Карта на сегашная Болгария, Тракия, Македония и на прилежащите земли“.

Верни на началните си европейски стремления, българските картографи бързо заемат свое място в Международната картографска асоциация (ICA). Световната картографска общност отбеляза изключителния принос на страната ни в обявената през 2015-2016 г. Международна година на картата под егидата на ООН.

Последваха поредица от изложби (една от които в седалището на ООН в Ню Йорк през 2015 г.) и конференции, които показаха, че страната ни има не само съвременно производство и разпространение на карти, а и забележителен картографски архив.

Българската колекция от стари карти е създадена с дългогодишна целенасочена дейност и дарения на патриотични българи и се стопанисван днес от ДА „Архиви“ при МС и Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”.

На тържеството в София по повод десетата годишнина на БКА присъстваха основните учредители на асоциацията, която вече е и национален представител на България в ICA. Събитието бе уважено от проф. Милан Конечни – президент на Международната картографска асоциация (2004-2007), проф. Теменужка Бандрова - основател, председател на УС на БКА и вицепрезидент на ICA (от м. юли 2019 г., Токио, Япония) и от представители на основните учредители на БКА.

Пред участниците в тържеството един от отличените с почетна грамота - д-р Стефан Пейков, огласи писмо на Илиян Янчев - кмет на Община Малко Търново, по повод приноса на български картографи, членове на БКА, в създаването на постоянна експозиция на открито „Картографският образ на Странджанския край през вековете” на историческата местност Петрова нива и осъществяването на съвременна карта на Странджа - Петрова нива в М 1:110 000 и 1:40 000 от КартГео - Троян и ГЕОПАН -  Бургас.



На форума бе оповестено, че за периода 15-20 юни 2022 г. се планира провеждането на Mеждународна конференция по картография и ГИС в перлата на Черноморието - старинния Несебър, чийто организатор е Българската картографска асоциация.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки