Мечки нападат пчелини и рушат кошери в две села, намиращи се в подножието на Пирин и Славянка


Мечки нападат пчелини и рушат кошери в две села, намиращи се в подножието на Пирин и Славянка
Снимки: ЮЗДП
15 Октомври 2021, Петък


Според експертите предполагаемите причини са завишената численост на популацията и липсата на храна

Автор: Десант

Общо 26 кошера са разрушени след нападения от кафява мечка в района на селата Тешово и Ново Ловча, община Хаджидимово, на територията на ДГС „Гоце Делчев”. Това показа проверка, разпоредена от директора на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов веднага след получаване на сигнал от местен жител на тел. 112.

При инспекцията на терен, извършена на 13 октомври т.г. от служители на ЮЗДП и на „ДГС Гоце Делчев” в местността Света Петка, землището на с. Тешово, в присъствието на Иван Мишев - собственик на пчелин, е констатиран пчелин с 66  кошери, нападнат от кафява мечка. При нападението са разрушени 8 кошера.

Проверката в местността Трохалето, землището на с. Ново Ловча, извършена в присъствието на кметския наместник Георги Неделин и служители на „ДГС Гоце Делчев”, пък констатира 4 пчелини, нападнати от кафява мечка. В  резултат на това са разрушени общо 18 кошера. 



Според експертите предполагаемите причини за зачестилите нападения на кошери от мечки са завишената численост на популацията и липсата на храна. Затова Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) предприема действия за осигуряване на различни фуражи за подхранване  на мечките с цел оттеглянето им във високата част на планината.

Като превантивна мярка от ЮЗДП призовават местните жители да сигнализират при всеки случай на набези и нанесени щети от хищника, за да се реагира своевременно.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки