Белокаменният коч Цанко - един от последните тънкорунни овни у нас


Белокаменният коч Цанко - един от последните тънкорунни  овни у нас
Снимка: Стойчо Иванов
12 Октомври 2021, Вторник


Величественият монумент край село Веселиново пази спомена за славните времена на овцевъдството в региона

Автор: Диана Славчева

На входа на ямболското село Вселиново откъм автомагистрала „Тракия“ вече близо 35 години извисява снага единствения в света паметник на коч. Величественият монумент не е на някакъв безименен овен, а на съвсем конкретен мъжкар, наричал се Цанко. Но с какво той е заслужил тази чест да бъде увековечен в камък за бъдещите поколения?!

Историята започва някъде през 60-те години на миналия век. По онова време в селото се намира една от най-големите овцеферми в страната, наброяваща около 5 хиляди глави добитък. Близо 16 години местният селекционер Димитър Сюлеймезов работи върху подобряването на отглежданите в района карнобатска породи овце.

За целта е използван породист овен от кавказката ставрополска порода - шампион по настриг и рекордьор по тегло (тежал цели 156 кг.). По силата на своите биологични функции той успява да осемени успешно и плодотворно нежните представителки на тукашното овче стадо. 

В крайна сметка, през 1986 г. се стига до официалното утвърждаване на новата тънкорунна порода. Впоследствие някои екземпляри от нея поставят световен рекорд по остригана вълна - фина, висококачествена, от вида на мериносовата.

А признателните веселиновци решават в знак на признателност да въздигнат мемориал на кавказкия левент, кръстен от тях Цанко. 

Автор на скулптурата, прославяща тукашното овцевъдство, е местният каменоделец Петър Желев. Атрактивната му творба е поставена край Веселиново през 1987 г. При изграждането на отбивката за магистрала „Тракия“ е преместена, но продължава неизменно да посреща и изпраща преминаващите от тук автомобили. 

За съжаление, от многочисленине някога стада от Цанковата порода, по данни на Асоциацията за развъждане на тънкорунни овце в България от 2020 г., у нас са останали едва 168 броя животни. Та нищо чудно скоро да дойде времето, когато само белокаменният Цанко ще напомня за нея...



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки