Чистят скари за водоскоци и садят фиданки на Витоша


Чистят скари за водоскоци и садят фиданки на Витоша
Снимки: ПП „Витоша"
12 Октомври 2021, Вторник


Вандали обаче крадат кранчетата на чешмите в планината

Автор: Десант

Експерти от Дирекцията на Природен парк „Витоша“ съвместно с Екообщност и  Клуб за народни танци „Витоша“ тази неделя засадиха близо 40 фиданки в района на хижа „Алеко“. Те почистиха района от отпадъци и подготвиха моста за лакиране. Насипана бе и алеята при Драгалевския манастир.

За пети пореден път тази година, служителите от фирма „Мерк България“ ЕАД, пък почистваха канали и водостоците по алеята хижа „Белите брези“ – Златните мостове. Новоизградените 14 скари за водостоци бяха импрегнирани и лакирани за по-голяма устойчивост. Туристическата пътека е „осиновена“ от фирмата и те целогодишно се грижат и я подържат. 

При извършена проверка от служители на Дирекция на Природен парк „Витоша“ в защитена територия и зона по екологичната мрежа Натура 2000 се констатира, че е извършена земно-изкопна и насипна дейност от строителна техника в границите на парка, в землището на село Железница.

Изкопната и насипна дейност е увредила защитената територия, като е променила естествения ландшафт на терена. С извършените дейности са засегнати прилежащо водно течение, река и резервоар за питейно-битови нужди на село Железница.

​Междувременно , през изминалата седмица експерти от дирекцията на Природен парк “Витоша” установиха поредните случаи на вандализъм и посегателства върху паркова инфраструктура. От ремонтираните 11 чешми на три от тях липсват поставените спирателни кранчета.




В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки