НЕК взима мерки за спешна рехабилитация на преливника на язовирната стена на хидровъзел „Студен кладенец“


НЕК взима мерки за спешна рехабилитация на преливника на язовирната стена на хидровъзел „Студен кладенец“
Снимки: НЕК
11 Октомври 2021, Понеделник


През последните години се наблюдава развитие на повърхностната ерозия на конвенционалния бетон по горната му част

Автор: Дина Харизанова

Националната електрическа компания обяви обществена поръчка за проектиране и изпълнение на строително-монтажни работи за рехабилитация на преливника на язовирна стена „Студен кладенец“, ХТК по каскада „Арда“. Тя е на стойност 4 милиона лева без ДДС, а срокът за подаване на заявление за участие в публичното състезание е 4 ноември.

Хидровъзел „Студен кладенец” е първият построен хидровъзел от енергийната каскада „Арда”. Основното му предназначение е добив на електроенергия.

В периода на над 55-годишнатата му експлоатация язовирът е преливал многократно, като през последните няколко години са провеждани ежегодно високи вълни.

При преливане цялата конструкция на преливника и изхвъргача е подложена на вибрации, удари от плаващи тела и пулсации с висока скорост на водния поток.

Вредно въздействие оказват и циклите на замръзване - размръзване, в резултат на които се получават обрушвания по повърхността на преливника.

Повърхността в горната част на преливника не е обработвана и е оформена от конвенционалния бетон при изливането на блоковете.

През последните години се наблюдава развитие на повърхностната ерозия на конвенционалния бетон в горната част на бързотока над кота 182.00, както и големи зони с разрушен стоманоторкрет в долната част под тази кота. Тези нарушения променят проектните хидравлични характеристики на преливното съоръжение, влошават условията за преминаване на водния поток по повърхността му, което от своя страна води до прогресивното му разрушаване.


Теч от фуга в галерията на основите изпускатели

До момента не са предприемани ремонтно-възстановителни работи за преливника.
При последните преливания и извършването на функционални проби с преливни клапи е констатирано значително нарастване на течовете през фугите от въздушна страна в напречната галерия на основните изпускатели, се посочва още в Техническата спецификация към обществената поръчка.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки