Ще строят мост над река Дяволска в Ясна поляна


Ще строят мост над река Дяволска в Ясна поляна
Снимката е илюстративна
21 Септември 2021, Вторник


Обществената поръчка е за близо 200 хиляди лева

Автор: Диана Славчева

Община Приморско ще построи мост на река Дяволска в с. Ясна поляна. Обявената от администрацията обществена поръчка за строително-монтажните работи е на стойност 159 160,27 лв. без ДДС, респективно 190 992,33 лв. с ДДС. Оферти, съдържащи предлагана цена, която е по-голяма от посочената максимална прогноза стойност, ще бъдат отстранявани от участие в поръчката.

На територията на с. Ясна поляна в момента има изградено съоръжение на река Дяволска, представляващо водосток – батерия от тръби с различен диаметър. На етапи върху тръбите е надграждан бетон, което води до височина на съоръжението от 2 метра над естественото дъно на реката.

Малко преди втока на моста, откъм северозапад, р. Дяволска се влива дере със значителен приток, който влияе негативно върху пропускателната способност и устойчивостта на съществуващия водосток. Затова и на този етап съоръжението не може осигури нормална проводимост на водите на реката, дори и при средно количество на валежите. А при по-интензивни валежи, се стига до заливане на прилежащите на реката терени и възпрепятстване на достъпа до важни обекти като Дома за възрастни хора и язовир „Ясна Поляна“.

В Техническата спецификация към обществената поръчка за изграждането на мост на това място се посочва, че и при много по-малки водни количества съоръжението се забентва и прекъсва пътната връзка, затова се налага комплексно решение за разваляне на баража и построяване на нов мост с необходимите параметри.

Новопроектираното съоръжение ще представлява мост над река Дяволска, който е елемент на местен път от уличната регулация на село Ясна поляна до яз. „Ясна поляна“. Целта е да се изгради нов мост,
перпендикулярен на коритото на реката с подход от север и юг.

Северният подход, който ще е с дължина около 20 м, ще осигури директна връзка чрез пътното кръстовище до северната крайбрежна улица на странджанското село. Южният подход пък ще осигури връзка със съществуващ асфалтов път за достъп за язовир „Ясна поляна“.

Мостът ще трябва да бъде построен за 180 календарни дни, считано от датата на подписване на Протокола за откриване на строителната площадка и определяне на строителната линия и ниво на строежа.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки