Лешояди ще „кръжат“ в Лапидариумa на музея в Русе


Лешояди ще „кръжат“ в Лапидариумa на музея в Русе
21 Септември 2021, Вторник


Събитията са посветени на Международния ден на тези птици

Автор: Десант

На 24 септември от 17,30 ч. в Лапидариумa на Регионален исторически музей – Русе ще се проведе Международния ден на лешоядите в партньорство с Българско дружество за защита на птиците (БДЗП). Събитието е част от проект „Нова надежда за египетския лешояд”.

Ще се организират ателиета за деца за изработка на маска с образа на египетски лешояд, снимка с лешояда, интерактивни игри - Маршрут на лешояда, „Кашонобол“, Кубчета за истории. Ще се представи Меню на лешояда и Въздушните течения, които го движат.



Предвиждат се още: пиеса-пърформанс „Одисеята на египетския лешояд“, в която децата ще съпреживеят всичко случващо се с младите лешояди, по време на тяхната първа миграция.

Екологичната роля, която лешоядите имат в природата, предоставя незаменима услуга за останалия жив свят – те са санитарите на природата, които спират разпространението на заразни болести по животните и хората.

В миналото в България са гнездили четири вида лешояди – брадат, черен, белоглав и египетски. Днес брадатият лешояд не се среща в страната.

Популацията на египетския лешояд на Балканите за последните 30 години е намаляла с повече от 80%.  Основните заплахи за него са нелегалнотo използване на отрови, токовите удари от необезопасени електрически стълбове, унищожаване на местообитанията му, безпокойство и бракониерство.

Българско дружество за защита на птиците работи по опазването на този емблематичен вид още от създаването си, като през последните години усилията обхващат целия миграционен път на египетския лешояд: от Балканите, през Близкия изток, до Африка.

Инициативите, посветени на Международния ден на лешоядите, се организират в рамките на проект „Опазване на египетския лешояд по миграционния му път“ (LIFE16 NAT/BG/000874), който стартира през юли 2017 г.  с финансовата подкрепа на програма LIFE на ЕС и Фондация „Левентис“.

Проектът цели опазването на най-източната популация на египетския лешояд (Neophron percnopterus) в Европа, чрез прилагане на спешни природозащитни мерки за елиминиране на най-сериозните известни заплахи за вида в гнездовите му територии и по пътя на миграция.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки