За Деня на Независимостта в Шумен ще се състои ипремиерата на документален филм за Добричката епопея


За Деня на Независимостта в Шумен ще се състои ипремиерата на документален филм за Добричката епопея
21 Септември 2021, Вторник


Предстоят премиерни прожекции на документалната лента както у нас, така и в чужбина

Автор: Пламен Николов

Документалният филм „Добричката епопея 1916” ще бъде прожектиран премиерно на 21 септември в Шумен. Сценарист и режисьор на филма е Снежана Иванова. Лентата е плод на усилията на Продуцентска къща „Студио „Подвиг” и РК „46-и пехотен Добрички полк”.

В документалния филм са използвани кадри от Международния военно-исторически фестивал „Добричка епопея 1916 – 2016”, проведен през 2016 г. с участието на военно-исторически реконструктори от България, Латвия, Русия, Украйна, Израел и граждани на Добрич.

Режисьор на бойните сцени е д-р Добрин Добрев – председател на РК „46-и пехотен Добрички полк”.

Интернет премиерата на филма бе на 8 ноември 2020 г. Тогава той бе гледан от стотици българи у нас и по света.

На 4 септември 2021 г. – денят, в навечерието на 115-годишнината от началото на епичните боеве, филмът бе представен и пред българската общност в Чикаго.

Предстоят премиерни прожекции на „Добричката епопея 1916” в страната и чужбина.

На 23 октомври българската общност в Барселона, съвместно с българското консулство в испанския град ще отбележат началото на празненствата по случай Деня на народните будители с прожекцията на филма.

През октомври филмът ще бъде представен още пред българите в Дания и Германия.

А на територията на България ще може да бъде гледан в София по покана на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” и в Панагюрище по покана на Регионалния исторически музей в града.

Премиерата в Шумен е посветена на 113-годишнината от Независимостта на България, 105 години от Освобождението на Добруджа през Първата световна война и 30-годишнината от основаването на Национално дружество „Традиция”. Събитието е по инициатива и със съдействието на Отдел „Култура” в Община Шумен. Прожекцията е от 17:30 ч. в залата на Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров”.


В категории: Добри Вести

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
AvtonomijaZaTaraklija
21.09.2021 09:24:49
0
0
1. Не разбирам защо България или Българската Православна Църква не изискват от Румъния да ви върне всичките мощи на Свети Димитър Басарбовски (български светец или поне светец, роден в ДНЕШНА България, а не в Северна Добруджа или другаде!!!), познат в Румъния като Свети Димитър Новият или Свети Димитър БасарАбов (без "-ски", и с допълнителен "-а-" между "р" и "б" в името Басарбово/Басарбовски, така че името на румънски звучи много подобно на името на историческата област Бесарабия (на румънски Басарабия)).
Този светец от столетия е светеца-покровител на румънската столица Букурещ.
В религиозна румънска книжка която притежавам Viata, acatistul si paraclisul Sfantului cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor (=Животът, акатистът и параклисът на Свети Димитрий Нови, Покровител на г. Букурещ, 2013 г.) пише че някой си търговец Хаджи-Димитър (българин от Букурещ?) е помолил руските войски (под командването на генерал Салтыков/Салтиков, които бяха били победени от османците във войната от 1769 до 1774 г. и се намираха тогава в Букурещ, на техния път на връщане към Русия, като Букурещ и цялото Влашко и Молдова бяха автономни територии на Османската Империя) да остави мощите на Свети Димитър Басарбовски в Букурещ като обезщетение за щетите които Влашко беше претърпяло през онази война (въпреки че щетите бяха нанесени не само от руската армия а и от османската??? но, както и да звучи нелогично, така пише в тази книга, изцяло посветена на Свети Димитър Басарбовски).
Вероятно според международното право България или Българската Православна Църква нямат право да изискват мощите на Свети Димитър от Румъния/Румънската Православна Църква, ОБАЧЕ Румънската Православна Църква като институция на Бога и "колежка" по православието с Българската ("съ-православна") би следвало да ви върне всичките мощи на този светец.
Особено след като светецът се е родил извън пределите на Южна Добруджа, тоест в село Басарбово, Русенско което не е било в състав на Велика Румъния (това като допълнителен аргумент за да се убедят румънските свещеници че Светецът няма нищо общо с Румъния).
2. Етническо-териториална автономия за българите в независимата страна Молдова, по подобие на Гагаузия, която е автономна етническа област в състав на тази държава от десетилетия.
Особено щом Молдова иска да стане член в НАТО и ЕС и България има право на вето!!!
3. Много скорошна българофобска статия в румънски онлайн вестник от Северна Добруджа (Ziua de Constanta/Зиуа де Констанца = Кюстенджанският Ден):

https://m.ziuaconstanta.ro/fondul-documentar-dobrogea-de-ieri-si-de-azi/articol/dobrogeadigitala-teodor-plesu-o-pilda-vie-de-abnegatie-si-patriotism-in-dobrogea-4615.html

Румънски документален филм за разпарчосването на Велика Румъния през 1940 г. от съседите-"крадци" България, Унгария и Съветски Съюз

Romania in al II-lea Razboi mondial - 2. Romania ciopartita

https://www.youtube.com/watch?v=Ho8xheM6MgQ
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки