Хляб, олио и зеленчуци с по-високи цени


Хляб, олио и зеленчуци с по-високи цени
Снимката е илюстративна
13 Септември 2021, Понеделник


Поскъпването на жизненонеобходимите хранителни стоки, както и на енергоносителите и горива ще продължава да диктува ръста на общото ценово равнище

Автор: Десант

Цената на слънчогледовото олио се покачва с 43 процента за една година, сериозно поскъпват и други стоки от първа необходимост - това показва експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ, направено в периода 26 август- 1 септември.

Целта на експресното изследване е да представи ценовата динамика в началото на есенния сезон в условия на извънредна епидемична обстановка.

От КНСБ посочват, че средната цена на слънчогледовото олио е 3,86 лв.. при 2,70 лв. през септември 2020 г.

Най-висока стойност на средната цена е регистрирана в Бургас и Ямбол, съответно 4,45 лв. и 4,25 лв.

Цената на хляба ускорено изпреварва нарастването на общите ценови нива. Очакванията на синдикалистите са цената на килограм хляб до края на годината да достигне около 1,80 лв.- 2,00 лева.

Цените на някои зеленчуци бележат значително нарастване за едногодишен период, драстично нарастване се наблюдава, например, при краставиците с близо 36%.

Синдикалистите смятат, че темповете на изменение на жизненонеобходимите хранителни стоки, както и на енергоносителите и горива ще продължават да диктуват ръста на общото ценово равнище.

Ще продължи да нараства съответно и издръжката на живота и оттам и заплатата за издръжка.

Минималната работна заплата расте от началото на годината с 6,6 на сто, но с повишаване на инфлацията на жизненоважни стоки и услуги този ръст съвсем не е достатъчен, за да се запази покупателната способност на близо 502 хиляди души, които са наети на тази заплата.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки