„Архитектурата на средновековна България“ е най-ценният труд на Кръстю Миятев


„Архитектурата на средновековна България“ е най-ценният труд на Кръстю Миятев
25 Август 2021, Сряда


На 26 август се навършват 55 години от смъртта на видния български археолог, историк медиавист и  изкуствовед, разкрил Крумовия дворец в Плиска

Автор: Атанас Коев

На 26 август се навършват 55 години от смъртта на видния български археолог, историк медиавист и  изкуствовед акад. Кръстю Миятев. В продължение на пет години  е директор на Етнографския музей, а след това единадесет години оглавява Археологическия институт при БАН.

Бъдещият историк е роден на 19 януари (1 февруари) 1892 г. в Пловдив. Първоначално учи в родния си град, където завършва гимназия. След това заминава за Виена и се записва да следва славянска филология и история на балканските народи. В 1915 г. защитава докторат по философия. Впоследствие специализира история на византийското изкуство в Берлинския университет.



Когато България се включва в Пръвата световна война, Кръстю Миятев е призован в редовете на българската армия и участва във военните действия. При едно от сраженията той пленен, но оцелява и след края на войната се завръща в страната.

През 1920 г. бъдещият учен започва работа в Народния археологически музей в София, като до 1938 г. е уредник на отдел „Средновековие“. След това в периода 1939-1944 г. е директор на Етнографския музей в столицата. От 1945 до 1946 г. е секретар, а от 1952 до 1963 г. е директор на Археологическия институт при БАН.

От средата на 20-те години на ХХ век Кръстю Миятев осъществява разностранна проучвателна археологическа дейност в България. През 1927-1928 г. съвместно с Юрдан Господинов разкрива т.нар. Кръгла църква в Преслав, а четири години по-късно, през 1932 г. публикува монографията си „Кръглата църква в Преслав“.

В периода 1936-1937 г. в Плиска, под останките на Тронната зала, той разкрива най-голямата представителна сграда от средновековната българска архитектура - Крумовия дворец.

Впоследствие видният археолог взема активно участие в проучването на средновековната българска столица Търново, като от 1950 до 1966 г. ръководи проучванията на Царския дворец на хълма Царевец.



Научните интереси на Кръстю Миятев са насочени основно в областта на средновековната ни култура и на византийското изкуство от този период. Той е автор на по-вече от 200 научни труда, от които по-съществени са: „Българското изкуство през IX и Х век“ (1930 г.), „Преславска керамика“ (1936 г.), „Славянската керамика в България и нейното значение за славянската археология на Балкана“ (1948 г.).

През последните години от живота си видният български археолог и историк успява да напише и да издаде основополагащия свой труд „Архитектурата на средновековна България“, отпечатан през 1965 г. В него акад. Миятев за пръв път представя цялостно средновековните архитектурни паметници у нас от създаването на българската държава до нейното падане под турска власт.

Видният български археолог и историк умира на 24 август 1966 г., на 74-годишна възраст. Той е погребан по подобаващ начин за големите му заслуги за развитието на нашата археологическа и историческа наука.

Като директор на Етнографския музей, а след това и като ръководител на Археологическия институт при БАН той допринася в голяма степен за тяхното израстване и развитие като значими културни и научни институции.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки