Реконструктори от „46-и пехотен Добрички полк” представиха във Велики Преслав възстановката „Към Берлин”


Реконструктори от „46-и пехотен Добрички полк” представиха във Велики Преслав възстановката „Към Берлин”
17 Август 2021, Вторник


В старата българска столица се състоя Националният събор на НД „Традиция”

Автор: Пламен Николов

В края на миналата седмица старата столица Велики Преслав бе домакин на Националния събор на НД „Традиция”. В рамките на три дни стотици реконструктори от цялата страна пресъздадоха различни периоди от българската история – от Античността до Втората световна война.

Най-впечатляваща бе възстановката „Към Берлин”, която представи епизод от Втората световна война, организирана от „46-и пехотен Добрички полк” – клубът с най-добра подготовка в България за този период.

Освен безупречни униформи, снаряжение и въоръжение, добричкият военноисторически клуб показа и бойна техника отпреди 76 години – многоцелеви влекач „Уилис” и мотор с кош „БМВ”.

Пресъздаден бе епизод от участието на България в заключителния етап на най-големия военен конфликт в историята на човечеството. Пред очите на зрителите бойци от Българската и Червената армия превзеха бункер и силно укрепени позиции на хитлеристите.

Епизодът не е от определено сражение – той се е случвал неведнъж по време на българското участие в бойните действия.

Възкресен бе и споменът за подвига на ефрейтор Никола Паскалев, който по време на боя за връх Стражин, тежко ранен, взема страшното решение да се самовзриви във вражеския бункер, който засипва с убийствен картечен огън и коси българските войници. Така с цената на своя живот героят спасява стотици други.

Показано бе как поради грешка в разузнаването е пропуснат добре замаскиран противников бункер и българските части тръгват в атака без артилерийска подготовка.

Българите са засипани с убийствен картечен, пушечен и минохвъргачен огън, дадени са десетки жертви. Поискано е подкрепление в жива сила и бойна техника от Червената армия. Вражеските позиции са засипани с артилерийски снаряди.

Въпреки пораженията и жертвите бункерът оцелява и при втората атака продължава да коси българските войници и атакуващите заедно с тях червеноармейци. Командването решава да бъде направена димна завеса и под нейното прикритие Никола Паскалев се доближава до бункера и го взривява. Последва атака и превземане на вражеските позиции. Оцелелите хитлеристи са пленени.



Във възстановката участваха само безупречно подготвени реконструктори от клубовете на НД „Традиция” във Велики Преслав, Панагюрище, Априлци-Троян-Севлиево, Плевен, Шумен, София.  Не бе допуснат никакъв компромис с военноисторическия реализъм.

Зрелищни пироефекти допълниха картината и допринесоха за реалистичното изживяване на участници и зрители. По този начин достойно бе почетена паметта на над 38 000 български воини, паднали по бойните полета на Югославия и Унгария.

Военносторическият фестивал стана реалност благодарение на подкрепата от Община Велики Преслав, която заедно със спонсорите осигуриха всичко необходимо за участниците – над 200 души от 22 клуба на НД „Традиция”. Националният събор бе организиран от РК „Седми преславски полк”. Огромна заслуга и принос в организацията и провеждането на фестивала има и кметът на Велики Преслав Янко Йорданов.

В тридневния фестивал зрителите видяха общо осем възстановки на тема Античност, Средновековие, Възраждане, Априлско въстание, Руско-турска Освободителна война, Първа и Втора световна война.

Добричките реконструктори взеха участие в шест от възстановките – превземането на Шуменската крепост от войските на Владислав Варненчик, потушаването на Априлското въстание в Панагюрище, Шипченската епопея, епичните боеве край Дойран и Втора световна война. Те получиха заслужено признание от организаторите за показаното високо ниво на военноисторическа реконструкция.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки