На Международния фестивал „Арлекино и Марионета“ в Созопол пиесата „Отело“ завършва с хепиенд


На Международния фестивал „Арлекино и Марионета“ в Созопол пиесата „Отело“ завършва с хепиенд
Снимки: Авторът
06 Август 2021, Петък


Форумът за куклен и площаден театър възкресява средновековната комедия дел арте

Автор: Диана Славчева

Интересни съвременни спектакли, средновековна коделия дел арте, шествия, изложби, представления с магически илюзии – общо 15 постановки и 24 събития ще разнообразят културния афиш в Созопол от 5 до 10 август. Те са част от програмата на Международния фестивал за куклен и площаден театър „Арлекино и Марионета“, който се провежда край морето за трети път.

В България има много куклени фестивали, но созополският форум е уникален, тъй като съчетава кукления театър с жанра комедия дел арте.

Малко известно е, че един от вдъхновителите на фестивала е световноизвестният продуцент, режисьор и преподавател в Академията по сценични изкуства във Версай Карло Бозо. Представленията на театър „Романтика“, както е известна неговата трупа, представят нова трактовка на класическите произведения на Шекспир. В Созопол постановката „Отело“ се играе като трагикомедия в жанра комедия дел арте, като завършва с хепиенд и Дездемона, която в класическия вариант на вечната творба умира, тук се връща в света на мъртвите. 

В рамките на фестивалните дни маестро Карло Бозо ще проведе уъркшоп за професионалисти, които ще въведе в тънкостите на средновековния жанр. 

Фестивалните дни предлагат и много забавления за най-малките почитатели на театъра. Още в първия ден деца се включиха в изработването на  маски за предстоящото фестивално шествие по улиците на Стария град в Созопол. В двора на созополския етнографски музей техни помощници в творческия процес бяха студенти от Националната художествена академия.



Предстои да отвори врати и приложно ателие за направата на 3D картички.

В рамките на съпътстващата програма, във фоайето на созополското читалище бе открита постоянна изложба с творби от Международния студентски конкурс за илюстрации по разкази на Валери Петров, организиран през миналата година по време на 22-ото издание на Националния фестивал на детската книга в Сливен.



Началото на фестивалните вечери бе поставено със спектакъла „100 грама тревога“ на театър „Сириус“ при Общински културен институт към Дома на културата „Красно село“ – София.



Освен италианската трупа, на созополска сцена ще изнесат представление за деца театър „Проект“ от Естония.

Всички събития по време на фестивала „Арлекино и Марионета“ са с вход свободен.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки