Капанската шевица, варенето на домашен сапун и Селското хоро в Пернишко станаха „живи човешки съкровища“


05 Август 2021, Четвъртък


В Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на България тази година бяха вписани и Войняговските игри по Гергьовден и изработването на носия от Кюстендилския край

Автор: Десант

В края на юли Националният съвет за нематериално културно наследство към Министерство на културата обяви кои пет от общо 15 номинирани кандидатури ще попълнят тази година Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на България. 

В раздел „Традиционни занаяти, домашни дейности и поминъци“ ще бъде вписано умението „Варене на домашен сапун“. Групови пазителки на тази традиция са Здравка Николова Петрова, Венета Христова Коцева и Бойка Кръстева Цолова от мездренското село Царевец. 

В раздел „Традиционно танцуване и традиционни детски игри“ се класира „Селското хоро в Пернишко“, чиито групови носители са от общините Перник, Брезник, Земен, Радомир и Трън. Това е вторият обичай от Пернишко, който е вписан в Листата след традиционния обичай "Сурова".

В сферата „Традиционно танцуване и традиционни детски игри“ се вписва и „Войняговски хора и игри по Гергьовден“, чийто пазител е Групата за изворен фолклор „Гергьовска китка“. За  проекта бе изработен 10-минутен филм, в който 35 самодейци от 5 до 80 годишна възраст представят хората и гергьовските игри, облечени в 150-годишни местни носии.

В раздел „Традиционни занаяти, домашни дейности и поминъци“ се добавя предложението на НЧ „Просвета - 1883” от разградското село Гецово: „Грее капанска шевица – традиции и съвременност в творчеството на везбарката Николинка Ангелова“.

Нов елемент в Регистъра „Традиционни занаяти, домашни дейности и поминъци“ е „Изработване на българска народна носия от региона на Кюстендил“, чийто индивидуален носител е Мадлена Божилова Амин.

„Живи човешки съкровища - България” е национална система за съхраняване на традиционни културни дейности и умения. Тя е част от пилотната програма на ЮНЕСКО „Living Human Treasures“.

Поддържането на системата цели съхраняване на дейности и умения, които имат важно културно, историческо и художествено значение за България. От изключително значение е да се насърчават носителите на нематериално културно наследство да практикуват и да предават тези знания и умения на следващите поколения.


В категории: Традиции , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки